+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokak szervezetét megviseli a szokatlan meleg
2023. január 10. kedd 15:25 - Keszthely
Sokak szervezetét megviseli a szokatlan meleg
Az elmúlt hetekben a megszokotthoz képest jelentősen melegebb volt az időjárás. Karácsony körül akár 15-16 fokot is mutatott a hőmérő higanyszála, de az év elején is tavaszias az időjárás. A meleget sokan kihasználják, hétvégente megtelik a Balaton-part. Az átlagosnál magasabb hőmérséklet azonban megviselheti az emberek szervezetét.

A szombati ködös idő után vasárnap 13 fokot mutatott a hőmérő. A ragyogó napsütés sokakat csábított a Balaton-partra. Családok, baráti társaságok sétáltak a tavaszias időben, de sokan kerékpárra is pattantak. A napfény különösen jól esik a téli szürkeségben, így sokan ki is használták a jó időt egy kis sütkérezésre.

„Én nagyon örülök neki a párommal együtt, hogy nagyon sokat kint tudunk lenni a szabadban, ami minket nagyon érdekel.” - mondta Völler Mária.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy fel kell készülnünk, hogy állandósul az évszakhoz képest melegebb idő. Évek óta nincs fehér karácsony, sőt, az ünnepek idején akár 10 fok fölé is emelkedik a hőmérséklet. Az arra érzékenyeknek meg kell küzdeni a megszaporodó frontátvonulásokkal is. Akik azonban nem frontérzékenyek, azok élvezik a meleget és a napsütést. Sokan azonban aggódnak a későbbi fagyok miatt.        

„Részben örülök neki, részben nem, mert lehet, hogy úgy járunk, mint máskor, hogy majd márciusban elfagy minden, mert most minden majd szépen ki kezd virágozni. Bizonyos értelemben ez nem az évszaknak megfelelő időjárás, és nagyon nagy a kára ennek egy bizonyos értelemben. Más értelemben meg jó, kijövünk, sétálunk.” - tette hozzá Pintér Imre.

Az orvosi rendelőkben is tapasztalják a hideg hiányát. A melegben a kórokozók sem pusztulnak el, így több páciens jelentkezik felső légúti panaszokkal. A különböző frontok az idősek és a krónikus betegek szervezetét viselik meg elsősorban, de a fiatalok is tapasztalhatnak fejfájást, fáradékonyságot, ingerlékenységet. Ilyenkor megszaporodnak a szív- és érrendszeri panaszok is.

„Nem tudjuk megmondani, hogy, kinél milyen tüneteket okozhat ez a fajta érzékenység, de az biztos, hogy komoly tüneteket tud okozni. Elsődlegesen szív- és érrendszeri betegségeket, alvásproblémát, idegességet, fáradékonyságot. Ami nagyon érdekes ebben a hőanomáliás időszakban, hogy az egymást követő különféle frontok, hidegfrontok, melegfrontok sokkal gyorsabban érkeznek, és sokkal nagyobb eltérésekkel, mint ahogy pár évvel ezelőtt jöttek.” - tájékoztatott Dr. Nyeső Eszter háziorvos.

Az időjárás okozta tüneteket lehet mérsékelni, és akár meg is lehet előzni. Fontos rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra, hogy fény derüljön az esetleges betegségekre, illetve a már meglévő betegségek kezelése is elengedhetetlen. Megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással is sokat tehetünk az egészségünkért.           

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus