+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Január 31-ig érvényesek a tavalyi éves autópálya matricák
2023. január 6. péntek 17:23 - Balatonszentgyörgy-Balatonkeresztúr
Január 31-ig érvényesek a tavalyi éves autópálya matricák
Átlagában nem éri el az infláció nagyságát az autópálya díjak emelése. Változó mértékben ugyan, de 2023-ban többet kell fizetni minden típusú matricáért. Akiknek tavalyi éves jogosultságai vannak, január 31-ig még felhajthatnak a díjköteles szakaszokra. Az új matricákat hó végéig kell megvásárolni.

Az autópályák jogszerű használatához szükséges jogosultság nyilvántartása Magyarországon az egyik legkorszerűbb ilyen rendszer. Országos éves, havi, tíz napos; valamint megyei éves virtuális matricák vásárolhatók. Az autósok jelentős része éves díjat fizet. "Saját autómra még nem vásároltam meg, de mindenképp' meg szeretném vásárolni, elég sokat közlekedem autópályán. Én úgy gondolom, hogy ez valóban drágult, de nem olyan mértékben, amit még ne lehetne megfizetni" - vélekedett Benke Balázs autós.

Ugyan az év minden napján lehet autópálya matricát vásárolni, januárban megnő a forgalom: az éves jogosultságokat ilyenkor lehet meghosszabbítani. Az egyik legnépszerűbb vásárlási lehetőségnek számítanak a benzinkutak. "A tavalyi éves pályamatricák idén január 31-ig érvényesek, úgyhogy már nagyon sokan elkezdték megvásárolni a következő évre érvényes éves pályamatricákat. Sajnos idén januárban is emelkedtek a díjak" - mondta el Tüskés Viktória töltőállomás kezelő.

D1 járműkategóriában az országos éves és megyei matricák drágulása nem éri el az öt százalékot. A többi esetében ugyan magasabb a növekedés mértéke, de az átlag nem nagyobb az inflációnál. Az éves jogosultságok az aktuális év január 31-ig érvényesek. Aki nem figyel a hosszabbításra, vagy nem vált időben egyéb jogosultságot, pórul járhat. "Aki a díjköteles úthálózatra felhajt és nincs érvényes e-matricája, annak a felhajtást követően 60 perc áll rendelkezésre, hogy megváltsa azt. Hogyha ezt elmulasztja, akkor pótdíj fizetési felszólításra számíthat. Az alap pótdíj a D1-es díjkategóriában 60 napon belüli fizetés esetén 18750 forint" - figyelmeztetett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője, Marczin Bence.

Autópálya matricát akár mobiltelefonon, az autóban ülve is lehet váltani - egy véletlen, fizetős szakaszra felhajtás esetén ez a legkényelmesebb megoldás a büntetés elkerülésére. A nemzetiutdij.hu oldalon pedig pontos tájékoztatást lehet kapni az árakról, de arra is van lehetőség, hogy - kényelmi díj fizetése nélkül - itt vásároljuk meg az autópálya használatának jogosultságát.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus