Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Közlekedjünk körültekintően az autópályákon is!
2022. júl. 27. szerda | Magyarország
Közlekedjünk körültekintően az autópályákon is!
Ne ijedjünk meg, ha rossz helyen mentünk fel az autópályára! Az elmúlt időszakban is többször fordult elő, hogy balesetveszélyes manővereket hajtottak végre az autósok a fizetős útvonalakon. A KRESZ-szabályait érdemes frissítenie mindenkinek, főleg azoknak, akik ritkán vezetnek. A leggyakoribb útdíjjal kapcsolatos tévesztésekről a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató is adott ki közleményt.

A rendőrség által közzétett videón jól látható, hogy az autós felhajt az autópályára, majd a sofőr megfordul és szemben haladt a forgalommal. Egy másik videót a Magyar Közút tett közzé. Itt baleset is történt a figyelmetlen sofőr miatt. Ez 2020 szeptemberében történt, az előbbi viszont egy hónapja. Sok esetben fordul elő, hogy megijed a sofőr, hogy felhajtott az autópályára, ezért minél előbb el akarja azt hagyni. 

A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a gyorsforgalmi utakon sokkal körültekintőbben kell vezetni. A KRESZ-t pedig mindenkinek tudnia kell. A megengedett sebesség személyautóknak és a 3,5 tonna alatti járműveknek 130 kilométer/óra. Aki viszont utánfutóval közlekedik, annak a maximálisan megengedett sebessége 80 kilométer/órára csökken. Baleseteknél sem tudja mindenki, hogy mi a teendő.

„Úgy kellene elméletileg megállni, hogy a belső baloldali sávból baloldalra húzódunk, a jobboldali külső sávoknál pedig jobbra húzódunk. Úgynevezett folyosót kell kialakítani, hogy a katasztrófavédelem, a mentő és a rendőrség, illetve az útkarbantartók el tudjanak menni ilyen helyzetben. A balesetet és a torlódást meg tudják szüntetni, illetve meg tudják közelíteni.” - hívta fel a figyelmet Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

De nem csak baleset-megelőzés miatt kell figyelni a díjköteles útszakaszokon. Ezeket ugyanis csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató munkatársai összegyűjtötték a tipikus felhasználói tévesztéseket, hogy segítsék az autósokat. A leggyakoribb hiba az, ha elírják az ügyfelek a rendszámot.

„Ezenkívül, ami még elő szokott fordulni, hogy valaki megvesz egy e-matricát és előbb kezdi el használni a gyorsforgalmi úthálózatot, mint hogy érvényes lenne a matrica, vagy már lejárt a matricája és utána megy fel gyorsforgalmi úthálózatra. Ezenkívül gyakori tévesztés szokott lenni az is, amikor megyei e-matricával rendelkezik és nem a matricával megadott érvényességi területen használja, tehát túlmegy az adott megyén.” - mondta el Marczin Bence a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője.

A szolgáltató felhívja a figyelmet, amennyiben tévedésből hajtottunk fel a díjköteles úthálózatra, ne ijedjünk meg. A felhajtástól számítva 60 percünk van arra, hogy megvásároljuk az úthasználati jogosultságunkat, így nem kapunk büntetést.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. ápr. 17. hétfő 16:12 | Keszthely
Az M7-es autópályán Balatonőszöd, Fonyód, Siófok és Zamárdi térségében hidakat újítanak fel.
| 2023. jan. 6. péntek 17:23 | Balatonszentgyörgy-Balatonkeresztúr
Változó mértékben ugyan, de 2023-ban többet kell fizetni minden típusú autópálya matricáért.
| 2022. ápr. 1. péntek 15:18 | Keszthely
Az akciót a sztráda zalai szakaszán hajtották végre a rendőrök.
| 2021. nov. 5. péntek 16:58 | Keszthely
Az áremelkedés oka egy tavalyi rendelet, ami az infláció mértékéhez köti a matricák árát.
| 2021. jan. 7. csütörtök 16:05 | Keszthely
Bár a vignetták árai 3,9%-kal emelkedtek, jelentősen több matricát értékesítettek az idei szezonban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.