+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne feledkezzünk el madarainkról
2022. december 23. péntek 12:41 - Keszthely
Ne feledkezzünk el madarainkról
Elkezdődött a téli madáretetés szezonja. Ilyenkor a madarak sokkal nehezebben jutnak energiadús táplálékhoz. A szakemberek szerint az ideális etetési intervallum október végétől nagyjából április végéig tart.

Napraforgómaggal tölti fel a madárerőt Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója. Rendszeresen etetik a kis tollasokat, biztosítva életben maradásukat. A kertben lévő cserjéken, fákon meg tudnak telepedni, fészket tudnak rakni, továbbá madárodúkat is kihelyeztek. Faggyúval, és olajos magvakkal kedveskednek nekik. A múzeum idén a Madárbarát kert címet is elnyerte.

„A Balatoni Múzeum nem véletlenül kapta meg a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani Egyesülettől, hiszen folyamatosan figyelünk arra, hogy a madarak, amelyek itt előfordulnak a Balatoni Múzeum kertjében, azok itt is maradjanak, illetve minél több érkezzen ide hozzánk, hiszen nagyon fontos természeti érték a madárvilág számunka, az emberiség számára. Úgyhogy ezt mindenképpen meg kell őriznünk, illetve hát a múzeumpedagógia, környezetnevelési tevékenységünkhöz is nagyon szorosan tudjuk ezt kapcsolni, hiszen rengeteg múzeumpedagógiai foglalkozásunk, táboraink vannak, ahol aztán a gyerekeknek ezeket is megmutatjuk, illetve elmagyarázzuk.”-tájékoztatott Németh Péter.

Az igazgató felhívta a figyelmet arra is, hogy péksüteményt és kenyeret ne adjunk a szárnyasoknak. Ha tehetjük, a nekik kikészített, befagyott vizet pedig folyamatosan cseréljük. Nagy kincseink a madarak, ezért különösen fontos, hogy télen élelemhez és vízhez jussanak. A Magyar Madártani Egyesület szakemberei szerint az idei évben jelentősen megcsappant az itt telelő tollasok száma. Az elmúlt 6 év tapasztalata azt mutatja, hogy a téli pintyfélék mennyisége csökken, gyakorlatilag alig találkozhatunk velük.

„Visszaemlékezünk a 2016-17-es, viszonylag kemény február, január második fele, februárra, akkor hatalmas csapatokban voltak itt ezek a madarak, de az utóbbi években gyakorlatilag az őszi vonuláskor sem nagyon találkozunk vele, ugye ők is valamennyire kicsit azért elmozdulnak a költőhelyükről, és véleményünk szerint megmaradnak ott fent az északi költőterületükhöz viszonylag közel.”- hangsúlyozta Benke Szabolcs.

A szakember hozzátette, a jelenség oka a klímaváltozásnak tudható be. A melegedés miatt élőhelyükön tovább találnak táplálékot a madarak, nem repülnek messzebbre. A szakember azt javasolja, hogy otthon se feledkezzünk meg az etetésről. Az azért is ajánlott, mert a madárbarátok olyan énekes madarakat is láthatnak, melyeket máskor csak távcsővel figyelhetünk meg, költési időben. Ha találnak táplálékot, nem vonulnak el messzebbre.

Farkas Adél-Keszthely TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus