Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Prés alatt az idei termés
2017. szep. 12. kedd | Gyenesdiás
Prés alatt az idei termés
Látványos felvonulással és színes programokkal ünnepelték a szüretet Gyenesdiáson. A civil szervezetek, szülők és gyerekek népvisletben, hangos énekszóval járták végig a falut, majd a termelői piacon folytatódott a mulatság. A résztvevők friss mustot, és hagyományos szüreti eledeleket is ksótolhattak.

2000-ben helyzeték el a hegyközségi múltra emlékeztető Bálványos prést a gyenesdiási körforgalomnál. Azóta egy kivétellel minden évben itt gyülekeztek a vidám szüretelők és hangos énekszóval ünneplik a jó termést. Idén is összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy a must és a borkóstolgatás után közösen járják végig a falut.A vállalkozó kedvű felvonulók szekereken, hintókon és gyalogosan indultak a körforgalomtól a termelői piac felé. A menetben természetesen ott voltak a gyenesdiási óvodások és iskolások is, akik énekszóval örvendeztették meg a felvonulókat. A szüret az ősz első nagy rendezvénye, amely a település hegyközségi múltja miatt régi hagyományokra tekint vissza.

„Én úgy érzem, hogy az a történelmi múlt kötelez bennünket, aminek vannak még kis metszetei, mint a Dornyai féle boronapince, mint a diási-vonyarci artikulusok, mint önmagában Darnay-Dornyai Béla munkássága. Én azt hiszem, hogy a mai civil szervezetek is, mind a dalkörök, mind pedig a népi kultúra mind-mind visszatükrözi azt, hogy a szőlőnek nagyon nagy szerepe volt régen.” - hangsúlyozta Gál Lajos, a település polgármestere.

A felvonulók a Fő utcát követően a Madách utcán keresztül vonultak a termelői piac irányába. A vasúti átjárónál az iskolások egy kis néptánccal kedveskedtek a nézőközönségnek. A színpadon a kisbíró kért engedélyt a szüret megkezdésére, a szőlősgazdák azonban már augusztus vége óta munkálkodnak az ültetvényeken.

„20 és feles cserszegi fűszerest szedtünk kellemes, szép savakkal, és tényleg, mennyiségre is nagyon sok lett. Azon kívül az ottonel muskotály is már szüretelésre került, az 18,5 fokos volt, az is nagyon jó. Úgyszintén a szürkebarát, azt 19,5 fokkal szedtük, az is csodálatos, és mennyiségre és minőségre is nagyon jó lett.” - tájékoztatott Rádi László, gyenesdiási szőlőtermelő.

A piacon finom szőlővel és musttal is kínálgatták a vendégeket. Az érdeklődők igazi szőlőpréselést is láthattak, és a friss mustot is megkóstolhatták. Tóth János először volt a gyenesdiási szüreten, de más településeken rendszeres résztvevője a mulatságoknak. Feleségével még a tavalyi borokat kóstolgatták a forgatagban.

„Szeretem a jó botokat, szeretem kóstolgatni a borokat. Szeretem a vidám embereket, szeretem a jó rendezvényeket, és itt nagyon jó a hangulat.” - mondta a résztvevő.

A színpadon a gyenesdiási iskola tanulói a népdalkör, a néptánc együttes és a nyugdíjasklub is szórakoztatta a résztvevőket. Este hat órától a Silver együttes húzta a talpalávalót a közönségnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. szep. 13. péntek 19:15 | Rezi
Vannak még területek, ahol tőkén van a szőlő.
| 2024. szep. 9. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
A borkészítésnek nagy hagyományai vannak a tóparti településen.
| 2024. szep. 3. kedd 19:15 | Balatongyörök
Nagy népszerűségnek örvendett a balatongyöröki szüret és halászléfőző verseny.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
XI. Évfolyam 13. Szám
Megjelenés: 2025. július 11.
08:15
Természetvédelem határok nélkül
08:39
Hargita TV
09:00
Tiszavasvári VTV
09:34
Luther Márton
09:46
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2025
11:15
Természetvédelem határok nélkül
11:39
Hargita TV
12:00
Képújság
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
A Keszthelyi Televízió médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.