+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pályaorientációs nap a Ranolderben
2022. december 9. péntek 15:38 - Keszthely
Pályaorientációs nap a Ranolderben
Pályaorientációs napot tartottak a Ranolder iskolában. A felső tagozatos diákok nem csak a keszthelyi, hanem Zala megye több középfokú oktatási intézményével is megismerkedhettek. A pedagógusok nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is bemutatták a képzéseket.

A szakképző iskolák rendszeréről kaphattak felvilágosítást az általános iskolás diákok. A pedagógusok elmondták a különböző szakmák követelményeit és az elhelyezkedési lehetőségekről is beszéltek. A pályaválasztás előtt álló fiatalok képet kaphattak a képzési palettáról, és megismerkedhettek a gyakorlati lehetőségekkel is.

„Van egy csomó osztálytársam is például, aki nem igazán tudja, hogy hova menjen, ilyesmi. Itt egy kicsit önmagunkra lelhetünk.”  - mondta Lukács Lilla, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tanulója.

Az elmélet után a gyakorlatban is kipróbálhattak néhány szakmát a diákok. A közgázosok játékos feladatokat hoztak a gyerekeknek, ezeket kellett megoldaniuk. A pedagógusok természetesen segítettek a fiataloknak. A VSZK étellel és koktélokkal is készült. A program azoknak is érdekes volt, akik gimnáziumban szeretnének továbbtanulni.

„Én a Bibó gimnáziumban szeretnék tovább tanulni, de ezek a pályaorientációs napok nagyon sokat segítenek abban, hogy ténylegesen kialakuljon, hogy melyik iskola tetszik a legjobban. Engem a pszichológia érdekel.” - tette hozzá az iskola másik diákja, Varga Vivien.

A Ranolder iskola fontosnak tartja, hogy segítse a diákok pályaválasztását. Ennek érdekében szerveznek ilyen és ehhez hasonló programokat. A megfelelő iskola és szakma kiválasztása a fiatalok egész életére hatással lehet, éppen ezért nem lehet elég korán elkezdeni az információk átadását.       

„Az osztályfőnökök foglalkoznak ezzel a kérdéssel, illetve foglalkozunk más alkalmakkor is. Nyilván ők jól ismerik a gyerekeket, a lehetőségeiket, a képességeiket. Ezek szerint próbálják őket terelgetni. Ma már létezik egy olyan felmérési rendszer, amivel, mondhatjuk, hogy tudományos szinten meg lehet állapítani, hogy valaki valamire alapvetően alkalmas vagy nem alkalmas.” - tájékoztatott Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A gyerekek a Zalaegerszegi Szakképző Központ több oktatási intézményével is megismerkedhettek. A nyolcadikosoknak már konkrét terveik vannak a továbbtanulásról, de az alsóbb tagozatosoknak kifejezetten hasznos volt a program.          

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus