+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Culinaria Hungarica: alapművek a magyar konyháról
2022. december 6. kedd 13:29 - Keszthely
Culinaria Hungarica: alapművek a magyar konyháról
Alapművek jelentek meg a magyar konyháról. A Culinaria Hungarica sorozat első két kötetét, a Kakastaréjt és a Nagy Almáskönyvet Keszthelyen mutatták be. A hiánypótló alkotások a szakácskönyvkiadás kezdeteit is felidézik, illetve összegzik gyümölcsészeti hagyományainkat, ismereteinket.

Milyen a valódi Jókai-bableves? Hogyan született a "székelygulyás"? Mi a különbség a flekken és a lacipecsenye közt? Ezekre a kérdésekre is választ ad a Kakastaréj. Fehér Béla írónak és Gálffy Zsuzsanna történész-levéltárosnak az volt a célja, hogy a szélesebb közönség is megismerje a magyar gasztronómia múltját.

„Úgy gondoljuk, hogy a magyar gasztronómiatörténet tele van ferdítésekkel, tévedésekkel, illetve nagyon sok a homályos folt, amikről nem is nagyon tudunk semmit. Ez volt a célunk, hogy ezeket minél jobban feltárni, megismerni és megismertetni a szélesebb közönséggel is” - nyilatkozta Gálffy Zsuzsanna szerző, történész-levéltáros. 

A Culinaria Hungarica sorozat másik darabja a Nagy Almáskönyv. Ambrus Lajos az irodalom eszközeivel próbálja régi fényére emelni az eltűnőben lévő gyümölcsészeti hagyományokat. A szerző egyben a Kortárs kiadó sorozatának egyik ötletgazdája.

Ambrus Lajos szerző: „Az a lényege hogy a magyar gasztronómiai irodalmat, az egész kultúrát valamilyen módon segítsük, támogassuk és olyan műveket adjunk az olvasó elé, amelyek kevésbé ismertek és egy csomó félreértést, tévedést, elírást, kalózkiadásokat pótolnak majd. Tehát hogy autentikus, megbízható forrásokhoz juthasson az olvasó és a vendéglátás, turizmus, stb.”

A Kakastaréj amellett hogy tévedéseket korrigál, ismeretlen receptek és nehezen hozzáférhető gyűjtemények képanyagát tárja az olvasó elé – mondta a bemutatón Ambrus Lajos.

„Kultúrtörténeti csemegék összegyűjtése vagy akár a gyümölcsfa nemesítés, az őshonos fajtáknak az összegyűjtése ma már ritkaságnak számít.”

A kötetek bemutatóján Lévai Anikó, a Magyar Konyha Szerkesztőbizottságának elnöke elmondta, mindkét iromány hiánypótló alkotás. Örömét fejezte ki, hogy Vinkó József mellett felsorakoznak más szerzők is, akik a hazai gasztronómia elfeledett történeteit összegyűjtik és egy kötetbe foglalják.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
 
A január 26-i testületi ülésen a többség jóváhagyta azt a határozatot, amely áremelésről szólt.
 
Több szempontból is megújul Keszthely közkedvelt fesztiválja, amely július elején várja a közönséget.
 
Kutató-mentő készülék beszerzésén dolgozik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A halál megszelídítéséről, az emberi méltóságról, a Magyar Hospice Alapítvány küldetéséről beszélgettek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus