+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Élő kertekkel a biodiverzitásért
2022. november 23. szerda 15:48 - Gyenesdiás
Élő kertekkel a biodiverzitásért
A lakott területek biológiai sokféleségének megóvását célozta meg az „Élő kertek” projekt. A program Ausztriában három, hazánkban pedig két településen valósult meg. A Balaton régióból Zalakaros és Gyenesdiás csatlakozott a programhoz, utóbbi településen tartották a záró beszámolót.

A Talabér-féle vízimalom szomszédságában alakította ki a bemutató területet Gyenesdiás. Az érdeklődők itt nem csak megfigyelhetik, hogy hogyan lehet megóvni az őshonos fajokat, hanem a jó gyakorlatokat is hazavihetnek. A projekt célja ugyanis az, hogy a lakossági kertekben is hasonló élőhelyeket alakítsanak ki a tulajdonosok. Gyenesdiás évtizedek óta élen jár a klímatudatosságban.           

„A környezet- és klímatudatosság az itt élő embereknek jellemzője lett. Nem csak tudnak az emberek arról, hogy az önkormányzatnak van egy ilyen vezérvonala, hanem gyakorolják is, hiszen vannak olyan különböző akcióprogramok, amelyekkel élnek már. Ilyen az egy ház egy szőlő akcióprogram, az Egy ház, palántázz! akcióprogram, a gyümölcsoltó napok, különböző olyan régi, honos, pannon gyümölcsfajtáknak a tovább nemesítése, átadása, amelyek jellemzőek, fontosak voltak itt a településen.” - mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A projekt segít felhívni a lakosság figyelmét a biodiverzitás fontosságára. Emellett lehetőséget kapnak arra is, hogy tapasztalataikat megosszák egymással, illetve az osztrák partnerekkel. A projektzárón elhangzott, Ausztriában lakossági összefogással alakították ki az élőhelyeket. Gyíktanyát, virágos rétet és rovarhoteleket is telepítettek.

„A kerteknek a nagy része azért sokszínű, de még mindig vannak olyan kertkedvelők, akik ragaszkodnak az angol pázsithoz. Mi azt szeretnénk tudatosítani, és azt szeretnénk népszerűsíteni, hogy próbálják ki, hogy milyen az, amikor egyszer nem nyírnak annyi füvet. Sokkal nagyobb élményt fognak nyújtani ezek az új életterek.” - tette hozzá Karinja Heger, a Global 2000 projektkoordinátora.

Ma már egyre többen ismerik fel, hogy egyénileg is sokat tehetnek az őshonos növény- és állatfajok megóvásáért. A települések vezetése is odafigyel a biodiverzitás megőrzésére. A kialakított élőhelyek nem csak a lakosságnak, hanem az ide érkező turistáknak is jó példával szolgálhatnak.

„Fontos szempont volt, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a biológiai sokféleség megóvására. Fontos szempont volt, hogy példát mutassunk a lakosságnak, hogy hogyan tudnak ők is a helyi élővilág megóvásáért tenni. Nem utolsó sorban fontos volt, hogy cselekvésre ösztönözzük őket, segítséget, tanácsokat adjunk nekik, hogy ők is hasonló intézkedéseket, beavatkozásokat valósítsanak meg a saját kertjükben.” - tájékoztatott Geletáné Varga Éva, a Balatoni Integrációs Nonprofit Kft. projektasszisztense.

A településeken fontos, hogy a gyerekek szemléletformálására is figyelmet fordítsanak. Zalakaroson és Gyenesdiáson is már az óvodában környezettudatosságra nevelik a fiatalokat.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus