+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jubilált a Kis Szent Teréz kórus
2022. november 22. kedd 17:27 - Keszthely
Jubilált a Kis Szent Teréz kórus
35 éves a Kis Szent Teréz kórus. A jubileumot vendégénekkarok társaságában ünnepelték a Kármelita Bazilikában. A hangversenyen az elmúlt 3 és fél évtized kedvenc dalai csendültek fel. Felelevenítették a kórus történetét és elismeréseket is átadtak. Az énekkar továbbra is várja az új tagokat.

A legtöbb tag kedvence, az Égi szűzvirág kezdetű ének csendült fel először a Kis Szent Teréz kórus előadásában. Az énekkart 1987-ben a bazilika akkori kántora, Pécsi László toborozta. Olyan híveket hívott össze, akik szabadidejükben szívesen énekelnek, de a szentmiséken is örömmel teljesítenek szolgálatot. Az alapító tagokból Magyar Ferenc maradt, aki azóta is a kórus tagja.

„Mikor itt voltam egy misén, az akkori kántor meghallotta itt, fent a kórusban – mert itt voltam fent – hogy milyen szépen énekelek. Egyszer odajön hozzám, hogy az újjáalakult kórusba nem-e volna kedvem bejárni vagy tagja lenni. Mondtam, hogyne, ez számomra igen nagy megtiszteltetés.” - mondta Magyar Ferenc, a Kis Szent Teréz kórus alapító tagja.

A Kis Szent Teréz kórus otthona a Kármelita Bazilika, de városi rendezvényeken is többször felléptek már. Élő adásban is énekeltek a Magyar Rádiónak és a Mária Rádiónak köszönhetően. Külföldön is megismerhették őket, hiszen többek között Ausztriában és Erdélyben is megfordultak. Az énekkart csaknem 3 évtizede Pálné Szelencsik Klára vezeti.

„Voltak olyan tagjaink, akik legutóbb a 30 éves jubileumi koncertre voltak itt velünk. Volt olyan, aki néhány hónapja költözött el Keszthelyről, de a koncert miatt visszajött és beállt közénk énekelni. Ezeket a darabokat a 35 év terméséből válogattuk, a kedvenc dalaink voltak, és együtt tudtuk énekelni a korábbi tagokkal is.” - emelte ki Pálné Szelencsik Klára, a kórus karnagya.

A kórus jó kapcsolatot ápol a keszthelyi és környékbeli énekkarokkal. Így nem volt kérdés, hogy a jubileumot is vendégkórusok társaságában ünneplik. A Kármelita Bazilikában énekelt a Helikon Kórus, de fellépett a zalaapáti és a tapolcai énekkar is. A Kis Szent Teréz kórus munkáját Németh Kristóf kántor is segíti, Mezei András plébános pedig minden támogatást megad a működéshez.

„Hálás vagyok a Jóistennek, hogy ilyen helyen szolgálhatok, hogy vannak önkéntesek, akik – ahogy fogalmaztam – szabadidejükből megajándékoznak bennünket azzal, hogy hétről hétre itt próbálnak és készülnek a liturgikus ünnepekre. A liturgia az nagyon szép, de a zene az még szebbé teszi.” - tájékoztatott Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A koncert zárásaként a négy kórus közösen adott elő három zeneművet. Ezeket az énekeket a júniusi papszentelésen énekelték együtt, de most újra szerették volna velük megörvendeztetni a közönséget.

Regman Karola - Keszthelyi TV       

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus