+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az Árpád-házi szentekre emlékeztek
2022. november 21. hétfő 18:30 - Keszthely
Az Árpád-házi szentekre emlékeztek
Az Árpád-házi szentekre emlékezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja. Már hagyomány, hogy Erzsébet nap környékén közös sétával elevenítik fel a szentek életét. Az esemény közben pogácsát is osztottak a járókelőknek, így tisztelegve Szent Erzsébet előtt.

Énekszóval indultak el a megemlékezők a Fő téri templomtól. A résztvevők olyan énekeket választottak, amelyekkel a szentek előtt tisztelegtek. Az első állomás a Szentháromság szobornál volt, ahol az Árpád-házi uralkodók életét és munkásságát mutatták be. Közben pogácsát és szentképeket osztottak, a gyerekek csokit is kaptak. Ezt követően a piacra vezetett az útjuk.

„Legalább 10 éve emlékezünk meg ezen a napon Árpád-házi Szent Erzsébetről. Amikor ővele kezdtünk foglalkozni, akkor jöttünk rá, hogy mennyi Árpád-házi szentünk van nekünk, magyaroknak. így Erzsébettel kapcsolatban más szentekről, magyar szentekről is megemlékezünk. Olyanokról, akik itt születtek Magyarországon az Árpád házban, és külföldre kerültek, más országokba, és ott, a cselekedeteik miatt később szentté avatták őket.” - mondta egy résztvevő, Töttő Vilmosné.

A piacon vásárlók többsége szívesen fogadta a pogácsát Erzsébet kosarából. A megemlékezők a sétálóutcán folytatták útjukat. A KÉSZ Keszthelyi Csoportja kiemelten fontosnak tartja, hogy hazánk nagyjainak emlékét életben tartsa. Kiemelt cél, hogy a szentek élete és munkássága ne merüljön feledésbe, hiszen ők ma is példával járhatnak előttünk.

„Azt gondoljuk, hogy az embereknek példaképekre van szüksége. Ezt eléggé elhanyagoltuk az utóbbi időben, azt gondolom, de az, hogy vannak olyanok a történelmünkben is, akikre büszkék lehetünk, és jó rájuk emlékezni. Jó lenne, ha nem felejtenénk el, hogy mennyi sok jót ettek ebben a világban, és bármerre is mentek, akár Lengyelország, akár Bizánc, a világban másfelé is, csak jót tettek. Kórházakat, iskolákat építettek, és jó lenne, ha most is figyelnénk rájuk.” - tájékoztatott Krupláné Nagy Ágnes, a KÉSZ Keszthelyi Csoportjának elnöke.

A séta végállomása idén is a Babamúzeum előtt álló Szent Erzsébet szoborcsoport volt. A megemlékezők itt mécseseket gyújtottak, virágokat helyzetek el. A sétálókat Turi Török Tibor köszöntötte.           

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus