+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ingatlanpiac: az új drága marad, a régi olcsóbb lehet
2022. november 21. hétfő 15:54 - Keszthely
Ingatlanpiac: az új drága marad, a régi olcsóbb lehet
Bővül a kínálat, a kereslet viszont csökken az ingatlanpiacon. A bizonytalan gazdasági helyzet továbbra is jelentősen befolyásolja az ágazatot. Elemzők szerint az új lakások továbbra is drágák maradnak, a korszerűtlen ingatlanoknál viszont előfordulhat árcsökkenés. A rezsidíjak az újépítésű lakások malmára hajtják a vizet.

Az  év első kilenc hónapjában 13 617 lakóingatlant vettek használatba Magyarországon. Ez enyhe növekedést jelent. Elemzők szerint az év végére akár 20-25 ezer új lakás is elkészülhet. Az építési kedv viszont csökkenő tendenciát mutat az előző évhez képest. Átalakult a gazdasági környezet: a háború és az energiaválság miatt nőtt a bizonytalanság és emelkedtek a lakáshitel kamatok is.Az új lakások esetében egy ellentmondásos helyzet alakulhat ki, hiszen az áruk magas, de a rezsiköltségük viszont alacsony.

Egy új építésű ingatlan hosszabb távon nézve megtérülő befektetés lehet. Egy korszerűtlen, nagy alapterületű családi ház rezsije akár százezer forintos szintet is elérhet havi szinten, ami évente milliós nagyságrendű is lehet. Egy új lakás esetében a közüzemi számlák jelentősen kedvezőbbek. 15-20 évre vetítve ez tízmillió forintos rezsiköltség-előnyt biztosíthat egy-egy ingatlan tulajdonosának. 

A kereslet és kínálat egyensúlya felborult az elmúlt hónapokban a lakáspiacon. Van olyan ingatlanértékesítő hálózat ahol októberben 9 százalékkal nőtt a feladott hirdetések száma az előző év azonos időszakához képest. A keresleti oldal viszont szűkölt.  Ennek oka egyértelműen a pénzügyi háttér: már nem olyan kedvezőek a lakáshitelek és kevesebben rendelkeznek kellő tőkével.

„Ha megnézzük azt, hogy mennyibe kerültek tavaly novemberben például az eladó lakások vagy házak, akkor jelentős növekedést látunk, hiszen 20-25 százalékkal többet kérnek most egy eladó lakásért vagy házért, mint egy évvel ezelőtt. Ez országos szintű jelenség, Budapestre legalább oly mértékben igaz, mint például Keszthelyre. Ami viszont különbség az az, hogy nyár vége óta, tehát szeptember eleje óta ezek a kínálati árak alig mozdultak el, azóta stagnálásba váltott át a piac” - nyilatkozta televíziónknak Balogh László vezető gazdasági szakértő. 

Az elemzők szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy lejtmenetbe kapcsol az ingatlanpiac. Ami perdöntő, az az ingatlan minősége. A rossz állapotú, használt lakásoknak jelentősen csökkenthet az ára. Az új és újszerű lakásoknál nem várható változás. Ennek oka a folyamatosan dráguló építőanyag és a bérköltségek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus