+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még a traumatizált embereknek is segít a zeneterápia
2022. november 15. kedd 16:42 - Gyenesdiás
Még a traumatizált embereknek is segít a zeneterápia
Zeneterápiás konferenciát rendeztek Gyenesdiáson. A zene pozitív személyiségformáló hatására hívta fel a figyelmet a rendezvény. A program célja volt az is, hogy kaput nyissanak a társszakmák felé.

A zeneterápia számos területen alkalmazható. A traumatizáltak légzése megváltozik, ennek visszaállításában ez a módszer is segíthet. Dudás Nóra Hollandiában dolgozik.Azt tapasztalja munkája során, hogy a traumatizáltak megnyugszanak a zeneterápiától.

„A légzés és éneklés által ismét kapcsolatba kerülnek a saját testükkel és önmagukkal, a környezettel is. Talán ez az egyik legfontosabb pont, mert egy traumatizált nem tud kapcsolatot teremteni saját magával, mert a traumában él, ezáltal a világban sem, mert nem működnek azok az agyi részek, amelyek ezért felelősek” - nyilatkozta Dudás Nóra zeneterapeuta. 

A krízisben lévők mellett fogyatékkal élőknél is alkalmazható a zeneterápia, mindemellett prevenciós célja is lehet. Nincsenek káros mellékhatásai, a zenének az élettani funkciókra is hatása van. A szakemberek szerint a zeneoktatásban is helye van a zeneterápiának.

Nyiri-Nagy József zeneterapeuta: „A zene boldoggá tesz, érzelmeket ad, élményeket, kötődéseket. Egy középiskolás számára sokkal fontosabb az, hogy zenekarban játszik és saját rockbandát alapít, egy elemis gyereknek sokkal fontosabb az, hogy különböző hangszereken komponál. Ez mind-mind olyan összetevő, ami azt jelenti, hogy változtatni kell a módszereken. Nem ugyanazt kell kapni a képzésben, oktatásban, nevelésben egy leendő zongoraművésznek, mint egy zenekedvelő embernek.”

A szervező Varázshangok az Egészségért Egyesület harmadik alkalommal rendezte meg ezt a konferenciát. Az egészségügyben, szociális szférában és az oktatás-nevelésben dolgozó szakemberek vettek részt a programon. Az volt a céljuk, hogy kaput nyissanak a társszakmák felé. Bemutatták a zeneterápia különböző alkalmazási módszereit olyanoknak, akik nyitottak a hangok, rezgések, vagy a zene gyógyító hatása felé. 

„A köznyelv talán sokféle tartalmat titulál a zeneterápiának, de azt szeretném elmondani, hogy ez semmiféleképpen nem egy trendi, spirituális, felkapott hóbort. Akik itt ma is előadnak, nagyon komoly munkát végeznek klinikai keretek között is például, vagy akár a társszakmákban, a szociális szférában és az oktatásügyben” - mondta televíziónknak Kőhalmi Ágnes szervező, a Varázshangok az Egészségért Egyesület elnöke. 

A Varázshangok az Egészségért Egyesület csatlakozott a zeneterápia európai napja rendezvénysorozathoz. A civil szervezet képviselte hazánkat a nemzetközi szakmai palettán.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus