+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy hónapot töltenek Keszthelyen a Város Művészei
2022. november 3. csütörtök 16:23 - Keszthely
Egy hónapot töltenek Keszthelyen a Város Művészei
Megkezdik egy hónapos itt tartózkodásukat a Város Művészei. A két fiatal tehetség egész novemberben különböző programokon vesz részt és alkot Keszthelyen. A pályázat nyerteseit a Polgármesteri Hivatalban köszöntötték.

Szeptemberben hirdették ki, hogy kik lettek a Város Művészei Keszthelyen. Schuller Mária textilművész színes alkotásai, valamint Mohácsi Balázs írásról szóló irodalmi alkotása nyerte el leginkább a döntéshozók tetszését. A kétlépcsős zsűrizés alkalmával az ötletgazdák után a város középiskolásai hozhatták meg a végső döntést Dr. Cséby Gézával közösen. A Város Művészeit csütörtökön köszöntötték a Városházán. Schuller Mária az Iparművészeti Egyetemen végzett. Leginkább a képzőművészetben teljesedett ki.

„Nagyon örültem, mert éppen terveztem egy kis visszavonulós őszi időszakot. Igaz, csak egy hetesre terveztem, hogy így valahová elmenni és kikapcsolódni egy kicsit, vagy egyszerűen más ingerek érjenek. Mert úgy éreztem, hogy erre szükségem van. Úgyhogy nagyon örültem, amikor Németh Péter felhívott.”

Mohácsi Balázs a Pécsi Tudományegyetemen szerzett diplomát, irodalomtörténészként végzett. Jelenleg a Jelenkor folyóirat egyik szerkesztője.  

„Egészen megtisztelő és tényleg unikális ez a kiválasztási rendszer, hogy diákok döntöttek. Az irodalmi életben általában azt tapasztalom, hogy mivel nagyon kicsi a szakma, mindenki mindenkit ismer, kicsit gyanús mindig ott a kiválasztási rendszer. Itt az, hogy senki nem ismert engem, az egy nagyon fontos visszajelzés.”

A projekt egyik megvalósítója a Balatoni Múzeum. Fontos cél volt, hogy kilépjenek az intézmény falain kívülre a rendezvények. 12-12 programon vesznek részt a művészek. Többek között rendhagyó irodalmi órákra látogatnak el, de lesz kávéházi beszélgetés, felolvasó délután, történelmi séta, könyvbemutató és irodalmi kocsmatúra is.

„Öröm most itt lenni, nagyon jó érzés, most itt lenni, hiszen egy olyan programnak tulajdonképpen a közepén vagyunk, hiszen ezen már dolgoztunk . A tényleges megvalósítás most kezdődik. Ilyen még nem volt a városban, de büszkék lehetünk arra, hogy lesz. hiszen a jövő évre is megvan a nyertes projektünk.” - fogalmazott Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

Keszthely életében mindig is fontos volt a kultúra és azok a közösségek, akik ezt ápolni tudják. Erről beszélt köszöntőjében Manninger Jenő polgármester.

„Jól illeszkedik a célkitűzéseinkhez és a város életéhez, mert azt lehet mondani, hogy nagyon sok olyan közösség van, amely foglalkozik a kulturális élettel. Tulajdonképpen a kultúra tartja össze a közösségeket és ez így jó. Mert az a legjobb közösség, aminek van valamilyen kulturális töltete.”

A művészek egy hónapot töltenek Keszthelyen, ahol alkotásokat is készítenek. A projektet a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Főváros 2023 program támogatja.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus