+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emelt nyugdíjat kapnak az idősek novemberben
2022. november 3. csütörtök 10:34 - Keszthely
Emelt nyugdíjat kapnak az idősek novemberben
Novemberben újabb összeggel növekszik a nyugdíj, és érkezik a nyugdíjprémium is. Az időseknek akár 5-10 ezer forint is sokat jelent, különösen a jelen helyzetben, amikor folyamatosan emelkednek az árak. A kormány idén már harmadik alkalommal emelte a nyugdíjakat és visszavezették a 13. havi nyugdíjat is.

Az ebédet melegíti Panni néni. Ő is nagyon várja már az emelt nyugdíjat, és a prémiumot. Az asszony azt mondja, nagyon nagy szükség volt már erre, hiszen az emelkedő élelmiszer- és energiaárak miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok. A kormány döntése szerint a 4,5%-os emelés január 1-ig visszamenőleges hatályú, így azt ebben a hónapban egy összegben kapják meg az idősek.

„Nyilvánvaló, hogy segítség, hiszen minden fillér a mai világban jó helyre tud kerülni. Ugyanakkor igazán örülni nem tud neki az ember, mert ennek állandósulni kéne. Ennek mindig így kéne lenni, hogy gond nélkül meglehessünk hónapról hónapra. Én szerencsés vagyok, mert családban élek, van segítségem. Össze tudjuk, amint van, rakni – szó szerint – ugyanakkor sérelmezem, hogy választanunk kell fűtés és étkezés között.” - mondta Bajzik Lajosné.

A kormány idén már harmadszor emeli a nyugdíjakat. Fontos tudni, hogy az emelés csak azoknak jár még az idén, akik a tavalyi évben vonultak nyugdíjba. A szankciók azonban nem kímélték ezeket a kifizetéseket sem. Az idénre jelzett 4%-os gazdasági növekedés elmaradt, ezért a nyugdíjprémium maximális összege 10 ezer forint lehet.

„Az inflációs nyugdíj-kiegészítést november 10-e és november 15-e között kapják kézhez a nyugdíjasok. Ez a 4,5%-os emelés januárig visszamenőleg jár, és a 13. havi nyugdíjra is érvényes. Ez idén már a 3. nyugdíjemelés, hiszen januárban 5%-os, júliusban 3,9%-os nyugdíjemelés is volt. Emellett a gazdasági növekedésnek köszönhetően még idén novemberben lehetőségünk lesz nyugdíjprémiumot is fizetni már ötödik alkalommal, és az idősek jövőre is számíthatnak arra a 13. havi nyugdíjra, amelyet a baloldali kormányok vettek el tőlük.” - emelte ki Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A novemberi emelést a rokkantsági és rehabilitációs ellátásban, az árvaellátásban, az özvegyi nyugdíjban és a baleseti és rokkantási járadékban részesülők is megkapják. A kiegészítő emelés beépül az ellátás összegébe, így decemberben is az emelt nyugdíj érkezik. A pénzt november 12-én utalja a Magyar Államkincstár. Aki postai úton kapja meg a nyugdíjat, annak a szokásos naptári napon viszi ki a postás.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus