+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Mesterségek Napjára várták az érdeklődőket
2022. november 1. kedd 18:18 - Keszthely
Mesterségek Napjára várták az érdeklődőket
A hagyományőrzés volt a célja a Mesterségek Napjának a hétvégén. A Balatoni Múzeum programja a Múzeumok Őszi Fesztiválja sorozat része volt. Az érdeklődők a környékbeli népművészekkel is beszélgethettek, valamint a termelőkkel, kézművesekkel közösen próbálhattak ki mesterségeket.

Népszerű volt az érdeklődők körében a korongozás. A fazekasság művészetét többen is kipróbálták. Azzal is megismerkedhettek, hogy lesz az agyagból egy kézzel fogható használati tárgy.

„Nagyon érdekes volt, már most csináltam másodjára. Nem lett olyan szép, de remélem a jövőben szebbet tudok majd csinálni.” - mondta el Varga András.

A résztvevők megismerkedhettek a délutánon a csipkeveréssel és a tojáskarcolással is. Ezt is ki lehetett próbálni. A fafaragásról is feltehették kérdéseiket a népművésznek. Itt kézbe is vehették a már elkészült tárgyakat. Méhcsaládot is bemutattak az eseményen, valamint a méhészettel kapcsolatban kvízkérdésekre is lehetett válaszolni. Abba is betekinthettek az érdeklődők, hogy hogyan lesz a gabonából liszt. Mézeskalács díszítésre is várták a gyermekeket, de a házi rétes elkészítésének rejtelmeibe is bepillantást nyerhettek a látogatók.

„Már volt, aki azt mondta, hogy ő még el sem tudja képzelni, hogy ezt hogy kell elkészíteni, mert nem volt mondjuk nagyszülő, akitől ezt elleshette volna. Én nagymamámtól tanultam kislány koromban, még azt asztalt is alig értem fel, már körbeszaladgáltam és nyújtottuk a rétest. Igazából jó érzés, az ember szívesen átadja azt, amit tud.” - osztotta meg Pálfi Éva.

A Mesterségek Napját hagyományteremtő céllal hívták életre a Balatoni Múzeumban 2016-ban. A programot azért is fontosnak tartják, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak ahhoz, hogy a régi mesterségeket akár szabadidős tevékenységként, akár hivatásszerűen válasszák.

„Hagyományokat adjuk tovább, figyeljünk arra, hogy ezek a mieink. Magyar, keszthelyi, zalai kötődése van mindegyiknek, hiszen a tojáskarcoláson azok a motívumok, azok láthatóak itt a gyűjteményeinkben azokon a tojásokon, vagy a fafaragásokon. Ezek mind a magyarsághoz és Keszthely környékéhez köthetőek. És nem csak a tárgyakat szeretnénk itt bemutatni, hanem magát a tevékenységet is.” - fogalmazott Németh Péter igazgató.

A múzeumpedagógiai foglalkozáshoz az évek során egyre jobban nőtt az érdeklődés mind a kiállítók, mind a közönség részéről. A projekt a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat keretein belül valósult meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nőnapi rendezvényt tartott a Bethlen Gábor Nyugdíjas Klub.
 
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen.
 
A Forrásvíz Természetbarát Egyesület szervezésében idén is túrára hívták a természet szerelmeseit.
 
A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat.
 
Két autó ütközött Keszthely és Alsópáhok között.
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus