+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Karmelben csendült fel a Requiem
2022. november 1. kedd 18:09 - Keszthely
A Karmelben csendült fel a Requiem
Az emlékezők zenéje, Mozart Requiem-je csendült fel a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Az osztrák zeneszerző gyászmiséje élete utolsó darabja volt. A budapesti Don Bosco Ének- és Zenekar teltház előtt adta elő a lélekemelő dallamokat.

Szombaton este csendült fel Wolfgang Amadeus Mozart egyik legismertebb műve a Kis Szent Teréz Bazilikában. Bár elismert darab, mégis a zeneszerző egyik legtitokzatosabb komponálása, amelyhez több legenda fűződik. Az egyik, hogy saját temetésére írta ezt Mozart. A Don Bosco Ének- és Zenekar évtizedek óta előadja ezt a művet mindenszentekkor. A budapesti együttes már korábban is járt Keszthelyen, mindig szívesen térnek ide vissza.

„Ennek a vergődő léleknek a könyörgése, az imája, a nagy-nagy bizalma, az Úristen jóságába vetett hite, azért ezt átadni egy előadónak – szólistáknak, zenekarnak, kórusnak – ez nem kis kihívás. De hihetetlen szép kihívás. Hogyha ebből egy picit meg tudunk ragadni és ebből egy picit át tudunk adni, akkor nem volt hiába, hogy idejöttünk.” - fogalmazott Benyus Sándor karnagy.

A budapesti Egyetemi templom Don Bosco ének- és zenekara 1975-ben alakult. A kezdetben 8-10 tagú együttes mára több mint 100 tagot számlál. Rendszeresen szerepelnek az Egyetemi templomi és plébániai egyházzenei alkalmakon, de a meghívásoknak is szívesen tesznek eleget. Az énekkart a templom kántora, Németh Kristóf hívta meg. Korábban a budapesti Egyetemi templomnak volt segédkántora, innen volt ismeretsége a kórussal.

„Szerettem volna azt az élményt átadni a keszthelyieknek, amellyel én találkoztam. Hiszen tőlük hallottam talán életemben először élőben a Mozart Requiemet, ez számomra egy nagyon szívmelengető, kedves mű. Ez a zene szerintem szorosan hozzátartozik mindenszentek, halott napja ünnepéhez. És úgy gondolom, hogy ennek a hangulatába, illetve az, hogy az Istenhez egy picit közelebb is visz ez a zene ilyen időszakban különös aktualitása van.”

A szakértők úgy fogalmaznak a műről, hogy meghallgatása egyrészt főhajtás Mozart előtt. Másrészről az életről és a halálról íródott darab saját elhunyt szeretteinkre való emlékezést is jelenti.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus