+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Karmelben csendült fel a Requiem
2022. november 1. kedd 18:09 - Keszthely
A Karmelben csendült fel a Requiem
Az emlékezők zenéje, Mozart Requiem-je csendült fel a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában. Az osztrák zeneszerző gyászmiséje élete utolsó darabja volt. A budapesti Don Bosco Ének- és Zenekar teltház előtt adta elő a lélekemelő dallamokat.

Szombaton este csendült fel Wolfgang Amadeus Mozart egyik legismertebb műve a Kis Szent Teréz Bazilikában. Bár elismert darab, mégis a zeneszerző egyik legtitokzatosabb komponálása, amelyhez több legenda fűződik. Az egyik, hogy saját temetésére írta ezt Mozart. A Don Bosco Ének- és Zenekar évtizedek óta előadja ezt a művet mindenszentekkor. A budapesti együttes már korábban is járt Keszthelyen, mindig szívesen térnek ide vissza.

„Ennek a vergődő léleknek a könyörgése, az imája, a nagy-nagy bizalma, az Úristen jóságába vetett hite, azért ezt átadni egy előadónak – szólistáknak, zenekarnak, kórusnak – ez nem kis kihívás. De hihetetlen szép kihívás. Hogyha ebből egy picit meg tudunk ragadni és ebből egy picit át tudunk adni, akkor nem volt hiába, hogy idejöttünk.” - fogalmazott Benyus Sándor karnagy.

A budapesti Egyetemi templom Don Bosco ének- és zenekara 1975-ben alakult. A kezdetben 8-10 tagú együttes mára több mint 100 tagot számlál. Rendszeresen szerepelnek az Egyetemi templomi és plébániai egyházzenei alkalmakon, de a meghívásoknak is szívesen tesznek eleget. Az énekkart a templom kántora, Németh Kristóf hívta meg. Korábban a budapesti Egyetemi templomnak volt segédkántora, innen volt ismeretsége a kórussal.

„Szerettem volna azt az élményt átadni a keszthelyieknek, amellyel én találkoztam. Hiszen tőlük hallottam talán életemben először élőben a Mozart Requiemet, ez számomra egy nagyon szívmelengető, kedves mű. Ez a zene szerintem szorosan hozzátartozik mindenszentek, halott napja ünnepéhez. És úgy gondolom, hogy ennek a hangulatába, illetve az, hogy az Istenhez egy picit közelebb is visz ez a zene ilyen időszakban különös aktualitása van.”

A szakértők úgy fogalmaznak a műről, hogy meghallgatása egyrészt főhajtás Mozart előtt. Másrészről az életről és a halálról íródott darab saját elhunyt szeretteinkre való emlékezést is jelenti.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus