+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vésőgéptől a szikéig
2022. október 27. csütörtök 16:31 - Keszthely
A vésőgéptől a szikéig
Befejezték a Szent Miklós kápolna freskóinak restaurálását. A szakemberek nyáron kezdték el a munkálatokat, a vastag vakolatréteg alatt Árpád-kori faliképeket találtak. Az épület belsejének feltárása még 2001-ben merült fel, amikor egy felújításkor a külső falon is középkori freskókat találtak.

Az utolsó simításokat végzik a Szent Miklós kápolna faliképein a szakemberek. Az 1300-as években épült templom első írásos említése 1443-ból származik, a temetőkápolna valószínűleg az egykor Szentmiklósszegnek nevezett középkori városrész egykori kápolnájával azonos. Az épület a török korban összeomlott, 1713-ban építették újjá, majd 1775-ben és 1909-ben is átépítették. A szakembereknek így kifejezetten vastag vakolatréteget kellett lebontaniuk a feltáráshoz.     

„A kápolna teljes belső tere ki volt festve, ennek egy részét tudjuk majd most megmutatni az utókornak, mert be volt omolva ez a kápolna, a török időkben teljesen rom volt. A természet kezdte visszavenni, és a falfelületeket elkövesítette, úgyhogy ennek a tisztítása fáradtságos munka volt, és vastag vakolat alól bontottuk ki a gótikus falképeket.” - tájékoztatott Nemessányi Klára restaurátor.

A kápolnát 2001-ben felújították, ekkor kerültek elő a külső falon látható freskók. Ezek alapján merült fel a szakemberekben, hogy a belső falakat is fel kellene tárni. Sokáig nem volt erre anyagi fedezet, ezért a munkát a Nemzeti Kulturális Alap és Keszthely önkormányzatának támogatásával az idén tudták elkezdeni. A helyreállítási folyamathoz több szakember is csatlakozott.

„Amennyire lehet, bekapcsolódtunk a folyamatokba, a Kulturális Örökség Napjait például a restaurálás kapcsán fűztük fel a Szent Miklós kápolnához vezető sétára. Itt az első nap lehetőség volt arra, hogy szakemberek vezetésével megismerkedhessenek a látogatók a belső felületeken előkerült falképekkel.” - emelte ki Klinger László, a Balatoni Múzeum régésze.

A restaurátorok a héten befejezik a munkát. A feltárt freskókat konzerválják, hogy minél tovább megőrizhessék az utókornak. A kápolnában találtak egy ülőfülkét is. Ez alapján tervben van a jövőben az egykori középkori templom alapszintjének, valamint a nyugati fal freskóinak feltárása is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus