Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Székelyföldi freskókból nyílt tárlat a Balaton Színházban
2017. nov. 21. kedd | Keszthely
Székelyföldi freskókból nyílt tárlat a Balaton Színházban
2017-et Szent László emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság, így országszerte számos rendezvénnyel emlékeznek a lovagkirályra. A Balaton Színházban egy különleges tárlat nyílt, ahol az érdeklődők 12 székelyföldi templom freskóit csodálhatják meg. A kiállításhoz kapcsolódóan a résztvevők előadást is hallgathattak Szent László alakjának a magyar nép emlékképzeletében való továbbéléséről.

Szent László legendája talán az egyik legismertebb a magyar történelemben. A magyar uralkodónak a kun vitézzel vívott párharcát számos freskón örökítették meg a középkorban. Ezekből a falképekből láthat egy csokorra valót a keszthelyi közönség. A székelyföldi templomok freskóit Magyari Hunor fényképeken örökítette meg a székelyudvarhelyi Művelődési Ház felkérésére.

„A célom az volt, hogy a Székelyföldön föllelhető, mai állapotában föllelhető Szent László falképeket, idegen nyelven freskókat, ezt egybegyűjteni. Egy szakrális teret kialakítani, és ezért mellérendeltem úgymond a 12 templomban található Szent László falképek fotóit, és ennek egy kiegészítője a hat templomban található kazettás mennyezet. Ez is elkészült azért, hogy a teljes teret próbáljuk egybegyűjteni.” - tájékoztatott Elekes Gyula, a székelyudvarhelyi Művelődési Ház igazgatója.

A tárlatnak emellett célja az is, hogy ezek a falképek ismertté váljanak, és ösztönözzék a látogatókat arra, hogy eredeti helyszínen is megnézzék azokat. A Simándy teremben hat székelyföldi templom kazettás mennyezetét is megcsodálhatták az érdeklődők. A megnyitón részt vett, és a vendégeket köszöntötte Orbán Árpád, Székelyudvarhely alpolgármestere is. Kiemelte a kiállítás hozzájárul ahhoz is, hogy Székelyföld értékei közelebb kerüljenek a Balatonhoz.

„Annyi érték van felgyűlve Székelyudvarhely térségében, Udvarhelyszéken, Székelyföldön, freskók, falképek, amelyek szerintem a világon egyik legszebbek ott vannak. Ezt meg kell mutatni, tehát nekünk ezek értékek, ezekkel büszkélkednünk kell, és igazából kell, hogy más is tudja, más is közelebb kerüljön, és lássa, élvezze ezeket a képeket.” - emelte ki az alpolgármester.

Az érdeklődőket Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere is köszöntötte. Hangsúlyozta, büszkék lehetünk arra, hogy volt egy olyan királyunk, akinek a lovagsága messze földön híres volt. A megnyitót követően a résztvevők előadást hallgathattak Szent László királyról, és alakjának továbbéléséről.

Regman Karola - Keszthelyi TV         

| 2017. okt. 2. hétfő 16:26 | Keszthely
2017-ben Szent László emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
| 2014. aug. 6. szerda 10:10 | Zalaszántó
Szent László király előtt tisztelegnek Zalaszántón egy köztéri szoborral.
| 2013. jún. 28. péntek 20:15 | Somogyvár
Koppány herceg vára, Somogyvár, a középkorban jelentős kultikus és kulturális központ volt.
| 2022. okt. 27. csütörtök 16:31 | Keszthely
A szakemberek befejezték a Szent Miklós kápolna gótikus freskóinak restaurálását.
| 2022. júl. 22. péntek 19:03 | Keszthely
Novemberre elkészülnek a temetőkápolna freskóinak felújításával.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.