+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Madárbarát kert címet kapott a Balatoni Múzeum
2022. október 26. szerda 19:04 - Keszthely
Madárbarát kert címet kapott a Balatoni Múzeum
Madárbarát kert lett a Balatoni Múzeum. Országszerte több ezer ilyen hely van már. Nagy kincs a madaraknak, hogy különösen a téli időszakban élelemhez, vízhez jutnak. A Balatoni Múzeum parkjában szerdán helyezték ki azt a táblát, ami jelzi, hogy a múzeum csatlakozott a Magyar Madártani Egyesület programjához.

Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója arról tájékoztatta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselőt, hogy a múzeum parkjában kirakott madáretetők nem maradnak üresen.  Rendszeresen etetik a kis tollasokat , biztosítva egész évben az életben maradásukat, védelmüket. A Balatoni Múzeum csatlakozott az országos Madárbarát programhoz.

"A Balatoni Múzeumnak nem csak a belső terei, nem csak a műtárgyak a fontosak, hanem a külső is. Számunkra fontos a természet óvása, a környezet védelme. Ezért döntöttünk úgy egy évvel ezelőtt,hogy a kert megújítása mellett, hogy Madárbarát kert címet is szeretnénk megszerezni és felvettük a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel akik ezt a jelet kibocsátják. Ennek az volt a feltétele, hogy vásároltunk egy csomagot."- adott tájékoztatást Németh Péter.

A csomagban madárodú és a madarak ellátásához való eszközök voltak. A park egyik jól megközelíthető fájára felszerelték az odút, a meglévő etetőket is feltöltötték és elkezdték a madarak téli etetését. A Múzeum bejáratánál lévő helyi jelentőségű védett természeti területet jelző táblára felszerelték a Madárbarát kert jelzést is. A múzeum zöld területének növényei is élelmet, biztonságot nyújtanak a kis madaraknak. A kertben lévő bokrok, cserjék számát a későbbiekben bővíteni szeretné a múzeum.

"Minél gazdagabba növényvilág- ezalatt azt értem, hogy pl.hogy orgona ültetésével, ami nagyon szépen virágzik, esztétikus látványt is nyújthat itt a meglévő rózsák mellett, nagyon komolyan képesek idevonzani a rovarvilágot, ezáltal a madárvilágot is. Itt maradhat, itt tudjuk őket tartani és gazdagítani tudja ezt a zöldfelületet. Ha a téli időszakra gondolunk, akkor  a bogyósok ültetése. Pl. egy tűztövisnek az ültetése ami fészkelő helyet is nyújt és meg is védi a madarakat."- mondta Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

Keszthely Város Önkormányzata továbbra is szakmai segítséget nyújt a családok, intézmények, lakóközösségek  Madárbarát kert  programba való bekapcsolódásához.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus