+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az igazság és a szabadság harca volt az 1956-os forradalom
2022. október 24. hétfő 14:54 - Keszthely
Az igazság és a szabadság harca volt az 1956-os forradalom
1956 a hősök ideje volt – hangzott el a keszthelyi ünnepi megemlékezésen. A Fehér ember szobra előtt az igazság és a szabadság fontosságát hangsúlyozták az ünnepi szónokok. Elhangzott, elengedhetetlen, hogy ezeket az értékeket továbbadjuk a következő generációnak is. A városi megemlékezésen a Vajda János Gimnázium diákjai adtak műsort.

A Fehér ember szobra előtt Nagy Bálint államtitkár mondott beszédet. A térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a forradalom kiemelte a magyar népet a rabbá tett nemzetek közül. Hozzátette, ahogy 1956-ban, úgy ma sem mondhatja meg a magyar nemzetnek senki, hogy mit gondoljon Istenről, hazáról, családról.     

„Nem lehetünk bábok idegen hatalmak kezében, éppen ezért kell hallatnunk a hangunkat és kimondani azt, amit gondolunk szankciópolitikáról, gazdasági és energiaválságról, békéről és háborúról.” - mondta Nagy Bálint, beruházásokért felelős államtitkár.

Manninger Jenő arról beszélt, 1956 októbere a hősök ideje volt, és hősök tették Magyarországot világszerte elismertté, a szabadságért való küzdelem szimbólumává. Keszthely polgármestere felelevenítette a helyi eseményeket. Hangsúlyozta, a városban is fiatalok, munkások, egyetemi oktatók vették ki a részüket a forradalomból.

„Több mint 300-an jelentkeztek Keszthelyen a nemzetőrségbe, de mentek sokan Budapestre is harcolni. Hazájáért felelős vezetőként viselkedett a hivatásos katonai parancsnok is. A szovjet túlerő elől a rezi erdőbe húzódtak vissza harcolni, és december 11-12-én még sztrájk is volt a megszálló csapatok ellen tiltakozva Keszthelyen. A felkelők közül aztán többeket bebörtönöztek, és sokan külföldre menekültek.” - tette hozzá Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A keszthelyi megemlékezés ünnepi szónoka Takaró Mihály volt. Az író, irodalomtörténész kiemelte, 1956. október 23-a a magyar nép eddigi utolsó, heroikus küzdelmének ünnepe. Hozzátette, a forradalom lemosta nemzetünkről a csatlós nép bélyegét. Szimpátiatüntetések jelezték világszerte a magyarokkal történő szolidaritást. Az elmúlt 66 évben azonban jelentősen megváltozott a világ – hangsúlyozta a szónok.

„Ma Magyarország gyakran magányosan küzd az értékveszett, úttévesztett Európa egyre félelmetesebb dzsungelében. S ha nem tanítjuk meg gyermekeinket arra, hogy mi az igazság, hogy mi a szabadság, hogy mi a haza, mi a föld, akkor könnyen lehet, hogy számunkra őseink tisztelt értékei nekik majd csupán unalmas és múzeumi relikviák lesznek csupán.” - emelte ki Takaró Mihály író, irodalomtörténész.

A megemlékezésen a Vajda János Gimnázium diákjai adtak ünnepi műsort. Az esemény zárásaként koszorút helyezett el az emlékműnél Nagy Bálint államtitkár, Manninger Jenő polgármester és a képviselőtestület tagjai. Lerótták tiszteletüket a rendvédelmi szervek, a civil szervezetek és Keszthely lakói is.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus