+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyen tanácskozott a Virágos Magyarország zsűrije
2022. október 21. péntek 18:28 - Keszthely
Keszthelyen tanácskozott a Virágos Magyarország zsűrije
A Virágos Magyarország hazai zsűrije érkezett tanulmányútra Keszthelyre. A program részeként „Több zöld várost a fenntartható Európáért” címmel tartottak konferenciát. Az eseményen elhangzott, napjainkban egyre fontosabbá válik a klímatudatosság és a biodiverzitás megőrzése. Erre számtalan lehetőség adódik az épített környezetben is.

Keszthely is kiemelt figyelmet fordít a zöldterületeire. A Fő tér virágosítása minden évben megtörténik és arra is figyelnek, hogy az adott évszaknak megfelelő növények kerüljenek az ágyásokba. Ez a törekvés Európa több településén is megfigyelhető. Számos pályázati lehetőség van a falvak, városok zöldítésére, klímabarát települések kialakítására.

„Én úgy látom, hogy attól függően, hogy milyen pályázati programban indul az adott település, a hangsúlyokat mindig a pályázati program szabja meg. Ezért látunk olyan térfelújításokat is, ahol inkább a burkolat, a környezet architektúra az, ami hangsúlyt kap. Látunk olyan felújításokat, ahol pedig a három szintes növényállomány fejlesztése, virágágyak, esetleg szökőkutak kerülnek a köztérre.” - tájékoztatott Báthoryné Dr. Nagy Ildikó Réka, a Virágos Magyarország nemzeti koordinátora.

Sokan ismerték fel azt, hogy mindig az adott éghajlatnak megfelelő növényeket ültetni a legcélszerűbb. Az őshonos fák és cserjék kevesebb odafigyelést igényelnek, ugyanakkor ugyanúgy hozzájárulnak a településkép javításához. A zöldfelületeknek emellett egészségügyi hatásaik is vannak, csökkentik a városokban lévő hőmérsékletet és a kisebb állatoknak, madaraknak, rovaroknak is lakóhelyet biztosítanak.                

„Vannak fontos hívószavak. Az egyik hívószó az, hogy ökológia, biodiverzitás, fenntarthatóság. Ezek mentén mozgunk, ezt a gondolatiságot próbáljuk átvinni a városi zöldfelületekbe is, ami sok szempontból hasznos. Egyrészt tényleg az élővilágot támogatjuk meg vele, másrészt kevesebb energiával lehet jó zöldfelületeket működtetni, mert gyakorlatilag kvázi önfenntartóvá próbáljuk tenni őket.” - tette hozzá Bíró Borbála, a Főkert zöldfelület-fejlesztési főosztályvezetője.

Keszthely a jövőben is törekszik a zöldítésre. A Zöld Város projekt keretében szeptemberben kezdték el a Zeppelin tér felújítását. Itt is több zöldterületet alakítanak ki a jövőben. A Helikon Park is átalakul. A futók, kutyatartók kedvelt helyszínét szeretnék igazi közösségi hellyé tenni. Ennek munkálatai a későbbiekben kezdődnek el.      

„Keszthely egyébként híres a zöldfelületeiről, és az utóbbi időben is láttunk jelentős fejlődést, hogy egyre virágosabb a város. Szeretnénk természetesen ezt továbbra is folytatni. Kell is, mert ez egy Balaton-parti város, egy kulturált város, amelyhez ez is hozzátartozik. Magyarországi viszonylatban is nagy a zöldfelületek aránya, tehát ez is azt jelenti, hogy van lehetősége, persze ezzel sok munka is jár.” - emelte ki Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A konferencián szó esett az adaptív gyepgazdálkodási lehetőségekről, a zöldfelületek fejleszthetőségéről és azokról a kihívásokról is, amelyekkel az ágazatnak szembe kell néznie.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus