+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 219 esztendeje született Deák Ferenc
2022. október 19. szerda 15:36 - Keszthely
219 esztendeje született Deák Ferenc
Deák Ferencre emlékeztek egykori iskolájában Keszthelyen. A hazánk életét jelentősen befolyásoló egykori igazságügyi miniszter ugyanis tanulmányait a premontrei gimnáziumban kezdte, születésének évfordulója pedig október 17-én volt.

Rövid kulturális műsorral emlékeztek meg a diákok a Zalához több szállal kötődő magyar politikusról. Söjtörön született, majd ebben az iskolában kezdte meg tanulmányait Deák Ferenc, aki már akkor kitűnt kortársai közül pártatlanságával, igazságérzetével és tanulmányi eredményeivel. Az iskola tanulói méltósággal emlékeztek rá. Nyers Romina tanóló így vélekedett: "Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan iskolába járhatunk, ahová Deák Ferenc is járt. Számomra is példaképként szolgál. Mi is úgy töltjük itt a mindennapjainkat, hogy ehhez méltóak legyünk az iskolában."

A megemlékezésen felelevenítették Deák Ferenc életútjának jelentősebb állomásait, aminek egyik fontos pontja a keszthelyi oktatási intézmény. Itt a premontrei szerzetesek ágyaztak meg annak a pályafutásnak, aminek során  jogász, táblabíró, államférfi, valamint a Batthyány-kormány igazságügy-minisztere lehetett. "Akkor olyan embert tudtak nevelni, aki magyar hazafiként, de európai műveltséggel is rendelkezve, a korszellemre ráérezve, ugyanakkor az elvei mellett kitartva, azokat a nehezebb időkben is vállalva tudta a nemzet sorsát előbbre vinni" - mondta el az iskola történelem tanára, Balogh István.

A keszthelyi premontrei gimnáziumnak napjainkban 242 tanulója van. Az intézmény vezetője büszke arra, hogy egyre többen választják továbbtanulás céljából ezt az iskolát. "Nagyon fontos az, hogy a diákjaink a szakmai tudás mellett olyan személyiségekkel is megismerkedjenek, akik valamikor előttük jártak ebbe az épületbe. Így Deák Ferenc is, és ez egy példát mutathat nekik, hogy minden diákból lehet “valaki”, aki hozzáteszi a értékeit" - tette hozzá Balogh Csaba igazgató.

Az iskola falán található Deák Ferenc emléktábla alatt koszorút helyezett el Keszthely város vezetése, a premontrei gimnázium tanulói nevében Balogh Csaba igazgató, valamint a söjtöri önkormányzat küldöttsége.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus