+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
2022. október 13. csütörtök 17:57 - Keszthely
A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
Keszthely volt az egyik állomása a Csík zenekar rendhagyó énekórájának. Az együttes az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával szeretné népszerűsíteni a magyar népzenét. A programra a város általános iskolás diákjai kaptak meghívást, akik nem csak hangszerekkel, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek.

A rendhagyó énekóra résztvevői információkat is megtudhattak a magyar népzenei és néptánc hagyományokról. Természetesen a bemutató sem maradt el, erdélyi és hazai táncokat is láthattak a diákok. A népi hagyományok ápolása és továbbörökítése az egyik missziója a jövőre 35 éves Csík zenekarnak. Az idén nyolc hazai településen tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek.

„Ez az előadás egy rendhagyó énekóra, a Hungarikumok a magyar népzenében a Csík zenekarral nevet kapta, és itt bizony nagyon fontos a közösségteremtés, a közösség értéke mellett az a fajta néprajzi, illetve népzenei kincstár, ami korlátlanul rendelkezésre áll, hiszen egy ember élete nem is elégséges ahhoz, hogy ezt mind megismerje.” - emelte ki Kunos Tamás, a Csík zenekar alapító tagja.

Az interaktív foglalkozás népzenei koncertből, hangszerbemutatóból és tánctanulási lehetőségből áll. A Csík zenekar célja, hogy azokat az iskolásokat is inspirálja, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy személyesen részt vegyenek egy élő népzenei előadáson. A programot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, kiemelten fontos, hogy ismerjük értékeinket, hiszen ezek a magyar életmódra, kultúrára mutatnak rá.    

„Vannak magyar népi hangszerek is, amelyek különlegesek, magyarokhoz tartoznak, itt alakult ki a jelenleg ismert formája. Ilyen a pedálos cimbalom, a 125 éves tárogató, aztán a somogyi hosszifurugla és a citera. Talán azt leginkább ismeritek. A kiváló Csík zenekarral olyan megállapodást kötöttünk, hogy ők bemutatják ezeket a hangszereket, természetesen egy műsor keretében az országban 8 helyen.” - emelte ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

A keszthelyi fiatalok nem csak a népzenével, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek. A rendhagyó tanórán bemutatták többek között a cifraszűrt és a karikás ostort is. Keszthely életében kiemelt helyet foglal el a népi hagyományok ápolása és a kultúra. Ezért is fontos, hogy a település is részt vehet a programban.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2005-ben az országban elsőként Keszthely is megkapta a kultúra magyar városa kitüntető címet. Azóta is igyekszünk megfelelni ennek a címnek. Ebbe passzol ez a mostani rendezvény. Büszkeséggel tölt minket el, hogy az országban 8 helyszínt választottak ki ennek a mostani, rendhagyó népzenei órának, és abból az egyik Keszthely lehetett” - tájékoztatott Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A Csík zenekar rendhagyó énekórája országszerte nagy sikert aratott. Így volt ez Keszthelyen is, a gyerekek örömmel kapcsolódtak be a programba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus