+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
2022. október 13. csütörtök 17:57 - Keszthely
A Csík zenekar tartott rendhagyó énekórát Keszthelyen
Keszthely volt az egyik állomása a Csík zenekar rendhagyó énekórájának. Az együttes az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával szeretné népszerűsíteni a magyar népzenét. A programra a város általános iskolás diákjai kaptak meghívást, akik nem csak hangszerekkel, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek.

A rendhagyó énekóra résztvevői információkat is megtudhattak a magyar népzenei és néptánc hagyományokról. Természetesen a bemutató sem maradt el, erdélyi és hazai táncokat is láthattak a diákok. A népi hagyományok ápolása és továbbörökítése az egyik missziója a jövőre 35 éves Csík zenekarnak. Az idén nyolc hazai településen tartanak foglalkozásokat a gyerekeknek.

„Ez az előadás egy rendhagyó énekóra, a Hungarikumok a magyar népzenében a Csík zenekarral nevet kapta, és itt bizony nagyon fontos a közösségteremtés, a közösség értéke mellett az a fajta néprajzi, illetve népzenei kincstár, ami korlátlanul rendelkezésre áll, hiszen egy ember élete nem is elégséges ahhoz, hogy ezt mind megismerje.” - emelte ki Kunos Tamás, a Csík zenekar alapító tagja.

Az interaktív foglalkozás népzenei koncertből, hangszerbemutatóból és tánctanulási lehetőségből áll. A Csík zenekar célja, hogy azokat az iskolásokat is inspirálja, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy személyesen részt vegyenek egy élő népzenei előadáson. A programot bemutató sajtótájékoztatón elhangzott, kiemelten fontos, hogy ismerjük értékeinket, hiszen ezek a magyar életmódra, kultúrára mutatnak rá.    

„Vannak magyar népi hangszerek is, amelyek különlegesek, magyarokhoz tartoznak, itt alakult ki a jelenleg ismert formája. Ilyen a pedálos cimbalom, a 125 éves tárogató, aztán a somogyi hosszifurugla és a citera. Talán azt leginkább ismeritek. A kiváló Csík zenekarral olyan megállapodást kötöttünk, hogy ők bemutatják ezeket a hangszereket, természetesen egy műsor keretében az országban 8 helyen.” - emelte ki V. Németh Zsolt, magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos.

A keszthelyi fiatalok nem csak a népzenével, hanem más hungarikumokkal is megismerkedhettek. A rendhagyó tanórán bemutatták többek között a cifraszűrt és a karikás ostort is. Keszthely életében kiemelt helyet foglal el a népi hagyományok ápolása és a kultúra. Ezért is fontos, hogy a település is részt vehet a programban.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy 2005-ben az országban elsőként Keszthely is megkapta a kultúra magyar városa kitüntető címet. Azóta is igyekszünk megfelelni ennek a címnek. Ebbe passzol ez a mostani rendezvény. Büszkeséggel tölt minket el, hogy az országban 8 helyszínt választottak ki ennek a mostani, rendhagyó népzenei órának, és abból az egyik Keszthely lehetett” - tájékoztatott Csótár András, az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke.

A Csík zenekar rendhagyó énekórája országszerte nagy sikert aratott. Így volt ez Keszthelyen is, a gyerekek örömmel kapcsolódtak be a programba.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus