+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Régmúlt idők hagyományai
2022. október 11. kedd 15:12 - Keszthely
Régmúlt idők hagyományai
Búzát vetettek és kukoricát morzsoltak Zöldmező utcai iskolában. A hagyományos paraszti élet már feledésbe menő hagyományait ismerik meg. A gyerekek játszva tanulhatnak, miközben felidézik a régmúlt idők világát.

Az iskola fontosnak érzi a hagyományos értékek megőrzését és továbbvitelét. Az elfeledett paraszti világ mindennapjait igyekeznek feleleveníteni. Ma már otthon szinte senki sem láthat szántóföldi munkát, vagy bort sem készítenek a családok. A diákok így egyszerre tanulhatnak és a munka megbecsülését is elsajátíthatják. 

"Körülbelül már egy húsz éve dolgoztunk ki egy programot, amely a népi hagyományokat összefogó programsorozatot, amelynek keretében igyekszünk a gyerekeknek olyan régi ismereteket átadni, amelyek a minden napokban régen megszokottak voltak, de ezek inkább feledésbe merültek" - nyilatkozta az intézmény igazgatója, Krasznai Tamásné

Ilyen régi hagyomány  például a Szentgyörgy naphoz vagy éppen a Márton naphoz kapcsolódó népszokások. A gyerekek a gyakorlati foglalkozások előtt mindig kapnak egy kis elméleti tájékoztatást. Játék közben az egyes feladatokat ki is próbálhatják.

"Tanulás és játék egyaránt. A tanulás mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy népi hagyományokkal is megismerkedjenek a gyerekek. Igazándiból nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy otthon a családjával ezeket a lehetőségeket kipróbálja és gyakorolja. Így próbáljuk játék közben megtanítani őket" - mondta televíziónknak Kiss Zoltánné gyógypedagógus. 

Az iskolában minden hónapban van hagyományőrző délután, felváltva az alsósoknak és a felsősöknek. A diákok nagyon élvezik ezeket a rendhagyó órákat.

Káposztás Kitti tanuló búzát vetett, ami nagyon tetszett neki. 

Az iskolában 150-en tanulnak, egészen az óvodától a szakiskoláig. Ez viszonylag nagy létszámnak számít. Az intézmény olyan környezetet épít ki, amely megfelel a település hagyományainak.

Varga István - Kesztheli TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Napjainkban több, mint száz tagot számlál az egyesület.
 
Az ügyben keletkezett iratokat megküldték a Keszthelyi Járási Ügyészségnek.
 
A Magyar Vitorlás Akadémia jóvoltából egy aktív sportnapban lehetett része a családoknak.
 
A Várkertben rendezték meg a keszthelyi hősök napját.
 
Átadták a kutyás strandhoz vezető felújított vasúti átjárót.
 
A Kossuth Lajos utcában térkövezték le a gyalogutat, a beruházás mintegy 23 millió forintba kerül.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus