+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Német cserediákok a Vajdában
2022. október 3. hétfő 16:04 - Keszthely
Német cserediákok a Vajdában
Német cserediákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A Heidenheim-i tanulók egy projekt keretében érkeztek az iskolába. Tavasszal a vajdások vendégeskedtek Németországban, a mostani egy hét ennek volt a folytatása. A fiatalok a munka mellett a várost és a környéket is felfedezték.

Keszthely és környékének mondavilágát mutatták be a Vajda diákjai. A fiatalok prezentációval készültek német iskolatársaiknak. Ezt követően csoportokra bontva oldottak meg feladatokat. A program jó alkalom arra, hogy barátságok köttessenek, ugyanakkor a nyelvtanulás szempontjából is nagyon fontos.

”Én nagyon jól érzem magam ebben a projektben. Úgy gondolom, hogy nagyon jó programokon veszünk részt, új barátokat tudunk szerezni, gyakoroljuk a nyelvet. Ezen felül tényleg megismertük az ottani kultúrát sokkal részletesebben, és a német diákok is megismerik az itteni kultúrát.” - mondta a Vajda János Gimnázium egyik diákja, Dömötör Bálint.

Az Erasmus+ projekt 2021-ben kezdődött és eredetileg egy évre szólt volna. A járvány miatt azonban a diákok nem tudtak elutazni egymáshoz, így meghosszabbították a programot. A fiatalok nagyon várták már, hogy megismerjék Keszthelyt és a környéket.

„Nagyon jó itt, ez egy cserekapcsolat a mi német iskolánk és az itteni magyar iskola között. tegnap voltunk gokartozni, megyünk majd Budapestre is, és talán ma még úszunk is egyet.” - emelte ki a Heidenheim-i iskola egyik tanulója, Alexander Schuh.

A vajdás diákok májusban vendégeskedtek Heidenheimben. Itt a település és környékének mondáit, legendáit dolgozták fel. Természetesen szabadidős programokra is volt időt, sokat kirándultak a térségben. A keszthelyi intézményből 12 diák és 2 kísérőtanár utazott Németországba.

„Időközben a két év alatt már nagyon szorosra fűződött a kapcsolat. barátságok alakultak ki, a tanár kollégák is nagyon jól megértik egymást. Bízunk benne, hogy valamilyen módon majd megtaláljuk ennek a projektnek a folytatási lehetőségét.” - tájékoztatott Arányiné Németh Márta, a Vajda János Gimnázium némettanára.

Nem csak a keszthelyiek, hanem a heidenheimiek is dolgoznak azon, hogy a programnak legyen folytatása. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a kapcsolat biztosan nem szakad meg a két város között. A projektből a németek is profitálnak.

"Nagyon örülünk, hogy az Erasmus keretében össze tudtunk jönni. Nagyon sok új tapasztalatot szereztünk mi tanárok is, és a diákok is nagyon élvezik az együttlétet.” - tette hozzá Andreas Baamann, a Heidenheim-i iskola pedagógusa.

A tanulók már összeszokott csapatként dolgoztak együtt. Az egy hét alatt a német diákok Keszthely nevezetességeit is látták, és megismerhették a szórakozási lehetőségeket is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus