Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Német cserediákok a Vajdában
2022. okt. 3. hétfő | Keszthely
Német cserediákok a Vajdában
Német cserediákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A Heidenheim-i tanulók egy projekt keretében érkeztek az iskolába. Tavasszal a vajdások vendégeskedtek Németországban, a mostani egy hét ennek volt a folytatása. A fiatalok a munka mellett a várost és a környéket is felfedezték.

Keszthely és környékének mondavilágát mutatták be a Vajda diákjai. A fiatalok prezentációval készültek német iskolatársaiknak. Ezt követően csoportokra bontva oldottak meg feladatokat. A program jó alkalom arra, hogy barátságok köttessenek, ugyanakkor a nyelvtanulás szempontjából is nagyon fontos.

”Én nagyon jól érzem magam ebben a projektben. Úgy gondolom, hogy nagyon jó programokon veszünk részt, új barátokat tudunk szerezni, gyakoroljuk a nyelvet. Ezen felül tényleg megismertük az ottani kultúrát sokkal részletesebben, és a német diákok is megismerik az itteni kultúrát.” - mondta a Vajda János Gimnázium egyik diákja, Dömötör Bálint.

Az Erasmus+ projekt 2021-ben kezdődött és eredetileg egy évre szólt volna. A járvány miatt azonban a diákok nem tudtak elutazni egymáshoz, így meghosszabbították a programot. A fiatalok nagyon várták már, hogy megismerjék Keszthelyt és a környéket.

„Nagyon jó itt, ez egy cserekapcsolat a mi német iskolánk és az itteni magyar iskola között. tegnap voltunk gokartozni, megyünk majd Budapestre is, és talán ma még úszunk is egyet.” - emelte ki a Heidenheim-i iskola egyik tanulója, Alexander Schuh.

A vajdás diákok májusban vendégeskedtek Heidenheimben. Itt a település és környékének mondáit, legendáit dolgozták fel. Természetesen szabadidős programokra is volt időt, sokat kirándultak a térségben. A keszthelyi intézményből 12 diák és 2 kísérőtanár utazott Németországba.

„Időközben a két év alatt már nagyon szorosra fűződött a kapcsolat. barátságok alakultak ki, a tanár kollégák is nagyon jól megértik egymást. Bízunk benne, hogy valamilyen módon majd megtaláljuk ennek a projektnek a folytatási lehetőségét.” - tájékoztatott Arányiné Németh Márta, a Vajda János Gimnázium némettanára.

Nem csak a keszthelyiek, hanem a heidenheimiek is dolgoznak azon, hogy a programnak legyen folytatása. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a kapcsolat biztosan nem szakad meg a két város között. A projektből a németek is profitálnak.

"Nagyon örülünk, hogy az Erasmus keretében össze tudtunk jönni. Nagyon sok új tapasztalatot szereztünk mi tanárok is, és a diákok is nagyon élvezik az együttlétet.” - tette hozzá Andreas Baamann, a Heidenheim-i iskola pedagógusa.

A tanulók már összeszokott csapatként dolgoztak együtt. Az egy hét alatt a német diákok Keszthely nevezetességeit is látták, és megismerhették a szórakozási lehetőségeket is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. már. 16. csütörtök 16:56 | Keszthely, Braga
26 tanuló és 4 kísérőtanár utazott el Bragába az Erasmus+ Mobilitási Programnak köszönhetően.
| 2017. máj. 5. péntek 14:15 | Keszthely
Lengyel, francia, német, olasz és spanyol diákok vendégeskedtek Keszthelyen.
| 2014. jan. 13. hétfő 08:59 | Keszthely
A több évtizede sikeresen zajló Erasmus mobilitás ösztöndíj program, várhatóan ez év végére bővül.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Keszthely
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Keszthely
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.