+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Német cserediákok a Vajdában
2022. október 3. hétfő 16:04 - Keszthely
Német cserediákok a Vajdában
Német cserediákok vendégeskedtek a Vajda János Gimnáziumban. A Heidenheim-i tanulók egy projekt keretében érkeztek az iskolába. Tavasszal a vajdások vendégeskedtek Németországban, a mostani egy hét ennek volt a folytatása. A fiatalok a munka mellett a várost és a környéket is felfedezték.

Keszthely és környékének mondavilágát mutatták be a Vajda diákjai. A fiatalok prezentációval készültek német iskolatársaiknak. Ezt követően csoportokra bontva oldottak meg feladatokat. A program jó alkalom arra, hogy barátságok köttessenek, ugyanakkor a nyelvtanulás szempontjából is nagyon fontos.

”Én nagyon jól érzem magam ebben a projektben. Úgy gondolom, hogy nagyon jó programokon veszünk részt, új barátokat tudunk szerezni, gyakoroljuk a nyelvet. Ezen felül tényleg megismertük az ottani kultúrát sokkal részletesebben, és a német diákok is megismerik az itteni kultúrát.” - mondta a Vajda János Gimnázium egyik diákja, Dömötör Bálint.

Az Erasmus+ projekt 2021-ben kezdődött és eredetileg egy évre szólt volna. A járvány miatt azonban a diákok nem tudtak elutazni egymáshoz, így meghosszabbították a programot. A fiatalok nagyon várták már, hogy megismerjék Keszthelyt és a környéket.

„Nagyon jó itt, ez egy cserekapcsolat a mi német iskolánk és az itteni magyar iskola között. tegnap voltunk gokartozni, megyünk majd Budapestre is, és talán ma még úszunk is egyet.” - emelte ki a Heidenheim-i iskola egyik tanulója, Alexander Schuh.

A vajdás diákok májusban vendégeskedtek Heidenheimben. Itt a település és környékének mondáit, legendáit dolgozták fel. Természetesen szabadidős programokra is volt időt, sokat kirándultak a térségben. A keszthelyi intézményből 12 diák és 2 kísérőtanár utazott Németországba.

„Időközben a két év alatt már nagyon szorosra fűződött a kapcsolat. barátságok alakultak ki, a tanár kollégák is nagyon jól megértik egymást. Bízunk benne, hogy valamilyen módon majd megtaláljuk ennek a projektnek a folytatási lehetőségét.” - tájékoztatott Arányiné Németh Márta, a Vajda János Gimnázium némettanára.

Nem csak a keszthelyiek, hanem a heidenheimiek is dolgoznak azon, hogy a programnak legyen folytatása. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a kapcsolat biztosan nem szakad meg a két város között. A projektből a németek is profitálnak.

"Nagyon örülünk, hogy az Erasmus keretében össze tudtunk jönni. Nagyon sok új tapasztalatot szereztünk mi tanárok is, és a diákok is nagyon élvezik az együttlétet.” - tette hozzá Andreas Baamann, a Heidenheim-i iskola pedagógusa.

A tanulók már összeszokott csapatként dolgoztak együtt. Az egy hét alatt a német diákok Keszthely nevezetességeit is látták, és megismerhették a szórakozási lehetőségeket is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus