Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Új toronysisakot kap a református templom
2022. szep. 28. szerda | Keszthely
Új toronysisakot kap a református templom
Teljessé válik a református templom felújítása. Az egyházközség kormányzati támogatást nyert a három éve megkezdett munkálatok befejezésére. Teljesen új toronysisakot kap az épület. A beruházás alatt az evangélikus templomban tartják az istentiszteleteket.

2019-ben újították fel a református templomot. A dráguló építőanyagárak miatt akkor a torony kimaradt a beruházásból. Most erre is nyert forrást az egyházközség. A Dunántúli Egyházkerület segítségével, 58,2 millió forint központi támogatást kaptak a 90 éves épület felújításának befejezésére.

Dr. Gallé Tibor gondnok: „1932. június 25-én történt az átadás. Egyébként Móricz Zsigmond is jelen volt ezen abizonyos átadáson, nagy ünnepség volt. Már bizony több helyen kicsit a kor, az idő vasfogakikezdte ezt a templomot. A torony megcsavarodott, kicsit megdőlt, mindenképpen lépnünkkellett.”

A toronysisak 18 méter magas. Az alapját a 4 méter széles falazat és annak 135 centiméteres szoknyája képzi. Az ácsok speciális méretű faanyagot és vasalatokat használnak.Tervben volt, hogy a földön építik meg a szerkezetet és daruval emelik a helyére, de végülamellett döntöttek, hogy a magasban állítják össze a tornyot.

„Országos szinten is vannak toronyfelújítások, nekünk ő a hetedik azt hiszem. Több volt amit lenn a földön, volt amit helyszínen, de ő is, mindegyik egyedi kihívás, mindegyik azért megdobogtatja a szívünket mindenféle téren” - nyilatkozta Darvas László ács, állványozó. 

Az egyházközség tagjai történelmi pillanatként tekintenek erre a munkára. Nagy tisztelettel adóznak az elődöknek és a templomot tervező Szeghalmy Bálintnak. Zichy Emőke lelkész szerint nem csak fizikai, hanem lelki kövekből is épült ez a templom.

Zichy Emőke lelkész: „Hiszem, hogy az Úristen látja, hogy ez a város kíváncsi arra, hogy itt mi történik és nemcsak kíváncsi, imádkozik azért, hogy az álom, a 90 évvel ezelőtti álom most úgy öltsön testet amegszépült lelki hajlékban, hogy itt ne csak fizikai építkezés történjék, hanem párhuzamosanlelki építkezés.”

A Keszthelyi Református Egyházközség folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket. A gyülekezet tagjai adakozással és önkéntes munkával támogatták a mostani beruházást. A toronycsere mellett több egyéb munkálat is zajlik a Hanczók utcában.

„Úgy mint a parókia teljes felújítása, az egész épületegyüttes komplett villamos felújítása, új villámvédelemmel és az udvar térkövezése, járdaépítés és így teljessé tud válni a beruházás” - mondta Varga Zsófia projektmenedzser. 

Az 1932-ben épült templom kiemelt építészeti emlék. A műemlék jellegű épület felújítását az idei évben szeretnék befejezni a szakemberek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A Balaton Színházban szervezett jótékonysági táncestet a Keszthelyi Református Gyülekezet.
| 2023. dec. 11. hétfő 15:15 | Keszthely
A Plasmus református kórus színesítette az eseményt
| 2023. okt. 12. csütörtök 16:25 | Keszthely
A Veszprémi Református Egyházmegye Keszthelyen tartott lelkészi értekezlet fő témája a népszámlálás volt.
| 2023. szep. 19. kedd 15:09 | Keszthely
Az elmúlt években több ütemben valósult meg az épületegyüttes felújítása.
| 2022. dec. 5. hétfő 16:45 | Keszthely
A második adventi gyertyát Zichy Emőke gyújtotta meg Keszthely adventi koszorúján.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.