+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Új toronysisakot kap a református templom
2022. szeptember 28. szerda 17:25 - Keszthely
Új toronysisakot kap a református templom
Teljessé válik a református templom felújítása. Az egyházközség kormányzati támogatást nyert a három éve megkezdett munkálatok befejezésére. Teljesen új toronysisakot kap az épület. A beruházás alatt az evangélikus templomban tartják az istentiszteleteket.

2019-ben újították fel a református templomot. A dráguló építőanyagárak miatt akkor a torony kimaradt a beruházásból. Most erre is nyert forrást az egyházközség. A Dunántúli Egyházkerület segítségével, 58,2 millió forint központi támogatást kaptak a 90 éves épület felújításának befejezésére.

Dr. Gallé Tibor gondnok: „1932. június 25-én történt az átadás. Egyébként Móricz Zsigmond is jelen volt ezen abizonyos átadáson, nagy ünnepség volt. Már bizony több helyen kicsit a kor, az idő vasfogakikezdte ezt a templomot. A torony megcsavarodott, kicsit megdőlt, mindenképpen lépnünkkellett.”

A toronysisak 18 méter magas. Az alapját a 4 méter széles falazat és annak 135 centiméteres szoknyája képzi. Az ácsok speciális méretű faanyagot és vasalatokat használnak.Tervben volt, hogy a földön építik meg a szerkezetet és daruval emelik a helyére, de végülamellett döntöttek, hogy a magasban állítják össze a tornyot.

„Országos szinten is vannak toronyfelújítások, nekünk ő a hetedik azt hiszem. Több volt amit lenn a földön, volt amit helyszínen, de ő is, mindegyik egyedi kihívás, mindegyik azért megdobogtatja a szívünket mindenféle téren” - nyilatkozta Darvas László ács, állványozó. 

Az egyházközség tagjai történelmi pillanatként tekintenek erre a munkára. Nagy tisztelettel adóznak az elődöknek és a templomot tervező Szeghalmy Bálintnak. Zichy Emőke lelkész szerint nem csak fizikai, hanem lelki kövekből is épült ez a templom.

Zichy Emőke lelkész: „Hiszem, hogy az Úristen látja, hogy ez a város kíváncsi arra, hogy itt mi történik és nemcsak kíváncsi, imádkozik azért, hogy az álom, a 90 évvel ezelőtti álom most úgy öltsön testet amegszépült lelki hajlékban, hogy itt ne csak fizikai építkezés történjék, hanem párhuzamosanlelki építkezés.”

A Keszthelyi Református Egyházközség folyamatosan figyeli a pályázati lehetőségeket. A gyülekezet tagjai adakozással és önkéntes munkával támogatták a mostani beruházást. A toronycsere mellett több egyéb munkálat is zajlik a Hanczók utcában.

„Úgy mint a parókia teljes felújítása, az egész épületegyüttes komplett villamos felújítása, új villámvédelemmel és az udvar térkövezése, járdaépítés és így teljessé tud válni a beruházás” - mondta Varga Zsófia projektmenedzser. 

Az 1932-ben épült templom kiemelt építészeti emlék. A műemlék jellegű épület felújítását az idei évben szeretnék befejezni a szakemberek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus