+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Első kérdés az eladó ingatlannál: milyen a fűtés?
2022. szeptember 21. szerda 17:25 - Keszthely
Első kérdés az eladó ingatlannál: milyen a fűtés?
Az augusztustól életbe lépett rezsiszabályok egyelőre nem borították fel az országos lakáspiacot. A kínálat folyamatosan nő, ugyanakkor csökkenő keresletet tapasztalnak a szakértők. Egyre jobban felértékelődik a megújuló energia. Ha valaki napelemet szeretne, jelenleg több hónapot kell várnia.

A gázárak emelkedése miatt a korábbi hatról, három-négy évre csökkent a napelemes beruházások megtérülési ideje.  Nem véletlen, hogy jelentősen nőtt az érdeklődés és a kereslet a napelemes rendszerek és elektromos fűtési módok iránt.

„Most a mi kapacitásunk is véges és a végét járjuk. Ha most hozzánk bejön egy érdeklődő, annak két-három hónap mire oda tudunk mi menni és fel tudjuk rakni az eszközöket. De a beszállítók is ugyanúgy vannak, jelenleg akkora a forgalom, meg a kereslet ez iránt…muszáj megvárni őket is, nincs mit fölrakni igazából” - nyilatkozta Horváth Péter napelem- és elektromos fűtés szakértő. 

A tervezett tavaszi időpont helyett már novemberben is beadható pályázat napelemes rendszerekre. A kormány 200 milliárd forintot biztosít a programra. Továbbra is azok pályázhatnak, akiknek a bruttó éves átlagjövedelme nem haladja meg a 4 850 000 forintot. A 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást napelemre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és akkumulátor telepítésére lehet felhasználni.

Az eladásra kínált ingatlanoknál egyre nagyobb figyelmet kap, hogy az épület milyen fűtéssel rendelkezik. Az egyik vezető portálon a gázfűtéses lakásra keresők aránya jelentősen csökkent. A hőszivattyús fűtési rendszerre és cserépkályhával rendelkező lakásokra viszont nőtt az érdeklődés.  Zala megyében továbbra is a gázfűtés a domináns, az eladásra kínált ingatlanok fele ilyen fűtéssel rendelkezik.  

Balogh László vezető gazdasági szakértő: „Ez illeszkedik a hazai teljes ingatlankörképhez, mert Magyarországon a piacra kerülő ingatlanok háromnegyedénél valamilyen módon gázfűtésre vezethető vissza a fűtési rendszer. Zala megye abból a szempontból érdekes, mert itt az egyéb fűtési módok, például a fafűtés, a cserépkályha, mint alternatív módok, viszonylag nagy arányban vannak jelen az eladó ingatlanok kínálatában és több mint 48 százalék az ahol ilyen fűtési módozat is megjelenik az eladó ingatlanok esetében.”

Az országos lakáspiacon, így a megyein is a következő hónapok vízválasztóak lehetnek, ugyanakkor jelentősebb áremelkedés egyelőre nem várható, elsősorban a bizonytalan gazdasági környezet miatt.  A megyében az eladásra szánt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára augusztus legvégén 498 ezer forint volt. Az árak településtípusonként jelentősen eltérnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus