Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Szüreti mulatság Reziben
2022. szep. 12. hétfő | Rezi
Szüreti mulatság Reziben
Szüreti felvonulás volt Reziben. Díszes menet járta végig a falut, hogy a szőlő betakarítását, az új bor készítését ünnepeljék. A község testvértelepüléssel is gazdagodott a hétvégén. A bortermelő vidékek falvaiban hagyományai vannak a szüreti mulatságoknak.

Az általános iskola mellett gyülekeztek a szüreti felvonulás résztvevői szombaton délután Reziben. Mindannyian a hagyományos ünneplésre érkeztek. Feldíszített parádés kocsikra, traktorokra és dottóra ültek fel az emberek. Az iskola épületétől induló felvonuláson az általános iskolások szőlőfürtökkel teleaggatott szüreti koszorút vittek. Lovasok kísérték őket. Vidám hangulatban vonultak a falu központi részére. A kisbíró kihirdette a vidám nap programját.  Az emberek kíváncsian várták a népviseletbe öltözött felvonulók produkcióját. A rendezvényre az egész országból érkeztek vendégek.

"Nagyon jó szórakozás és örülünk, hogy minden évben eljöhetünk ide. Nővérem által, ő itt lakik és ő hívott meg minket. De nagyon jól érezzük magunkat minden éven."- mondta Smidéliusz Mónika.

Kínálták a jó rezi borokat  a műsor alatt. Kis óvodások, iskolások és néptáncosok szórakoztatták a népet. Úgy tartják Reziben, hogy nem csak a hagyományt kell ápolni szüret idején. "A mai kor szőlőtermelői előtt is tisztelegni kell a szüreti mulatsággal, hiszen a szőlészet, borászat sosem volt egy könnyű munka és egyébként a mezőgazdasági évnek a vége fele járunk amikor a betakarulások vége közeledik és a szőlővel lezajlik a betakarulási időszak. Ilyenkor a falusi emberek mulatsággal szokták zárni a gazdasági évet."- mondta el a település polgármestere, Cserép Gábor.

Vas megyéből, Lukácsházáról 40 fős delegáció érkezett Rezibe, hogy együtt mulassanak a szüreti forgatagban. "Az apropója a szüreti rendezvényen kívül, még egy másik is,hogy testvértelepülési megállapodást írunk ma alá Rezi Község önkormányzatával. Nekünk egy székely testvértelepülésünk van Csíkkozmás, tudomásom szerint Rezi községnek mi vagyunk az első testvértelepülése és nagyon örülünk ennek a vasi, zalai kötődésnek."- nyilatkozott Lukácsháza polgármestere, Virág János.

A felvonulók több utcát bejártak, hogy szórakoztassák az embereket. Énekeltek, táncoltak és a mulatságot lezáró szüreti bálba hívták a lakosságot.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Cserszegtomaj
Kettő, de akár három héttel is korábban szüretelhetnek a szőlősgazdák a megszokotthoz képest.
| 2023. nov. 2. csütörtök 16:06 | Rezi
A hideg tavasz után nyáron szépen fejlődött a szőlő, a bortermelők bizakodóak az évjáratot illetően.
| 2023. szep. 12. kedd 16:23 | Alsópáhok
160-an vonultak fel az Aranykorúak Szüreti Fesztiválján Alsópáhokon.
| 2023. szep. 12. kedd 16:22 | Rezi
Félretették a metszőollót a reziek és nagy szüreti mulatságot rendeztek.
| 2023. szep. 10. vasárnap 19:43 | Gyenesdiás
Szüreti vigasságokat rendeztek Gyenesdiáson. Színes és változatos programelemek közül lehett választani.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.