Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kiváló az idei szilvatermés
2022. szep. 9. péntek | Keszthely
Kiváló az idei szilvatermés
Nyakunkon a gyümölcsszüret - már ha nem fagyott el a termés kora tavasszal. A szilva az egyik legnépszerűbb gyümölcs, egyebek mellett tisztítja a vért, csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét is. Ez a gyümölcs hétszáz-nyolcszáz forint körüli kilóáron kapható a piacon.

Az idei évben kiváló a szilvatermés annak ellenére, hogy a tavaszi fagyok néhány helyen nagy károkat okoztak. A hazai szilva szezonja a sokféleségnek köszönhetően júliustól egészen októberig tart. Ez azt jelenti, hogy javában tart a szilvaszezon. "Szilvát, azt mindenképpen szoktam vásárolni, lekvár főzésre. Ugye mert tartósítószer-mentes, cukormentes. Hogy vagyok megelégedve az árakkal? Hát ez változó, mert az üzletekben bizony a duplája az ára a szilvának. Itt azért lehet találni olcsóbb árukat" - így vélekedett Ványi Ildikó.

A jellemzően hét-nyolcszáz forintos árnál kedvezőbb tarifákat a “szedd magad” szilvaföldek kínálnak. A piacokon, az üzletekben inkább az előbbi díjtétellel lehet találkozni. A háziasszonyok többnyire befőzik a sokféle ásványi anyagot, pl. vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort, szelént, valamint vitaminokat  tartalmazó gyümölcsöt. Varga Mária így gondolja: "Szilvát ritkán szoktam venni, nem vagyok nagy rajongója a szilvának. Ha veszek, akkor lekvárt vagy dzsemet csinálok belőle. Az árak milyenek? Hát minden drága."

A kereskedők is megerősítik: az idei termés ugyan kevésnek mondható, ám a minősége kiváló. "Áruljuk, nyilván kicsit emeltebb áron, de ugyanúgy viszik, mint amikor még mondjuk fele ennyibe került. A forgalom nem csökkent semennyire sem. A termésátlag azt nyilván gyérebb, de ettől függetlenül a vásárlók ugyanolyan határozottsággal akarják megvenni. Néha én is csodálkozom azon, hogy mennyi vevőnk van csak a szilvára" - mondja Ángyán József Attila őstermelő, kereskedő.

A gyümölcsösökben folyamatosan szedik a gazdák a szilvát. Partics Gyula az általa leszedett termésnek más sorsot szán, mint a piacon vásárló háziasszonyok. Így fogalmazott: "Hogyha a feleségem ér oda előbb, akkor lekvár lesz a szilvából. Hogyha pedig én, akkor nem csak lekvár, hanem pálinka is. Az idén nagyon jó volt a a szilvatermés - illetve hát még mindig az, hiszen most még szedjük a szilvát. Ez ugye azt jelenti, hogy az utóbbi években virágzásban egyéb események miatt nem volt jó a szilva, most az idén tényleg jó. A hagyományos szilvák is jók, és a nemesített szilvafajták is jók."

Az idei, jó minőségű termést magas cukortartalom is jellemzi. Ebből jó cukorfokú cefre, majd a főzés során kiváló pálinka várható.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. máj. 22. szerda 19:15 | Balatongyörök
Vásárt tartottak Balatongyörökön
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. már. 26. kedd 19:15 | Gyenesdiás
Megnyitotta kapuit a termelői piac Gyenesdiáson
| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
| 2023. aug. 2. szerda 14:37 | Keszthely
A nyári szezonban most főleg német, cseh, lengyel és szlovák turisták vásárolnak.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.