+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Legalább 10 százalékkal drágulhat a bor
2022. szeptember 7. szerda 17:28 - Balatonederics, Lesencefalu
Legalább 10 százalékkal drágulhat a bor
A Balaton-felvidéki Borvidéken javában zajlik a szüret. Az aszály mellett az egekbe szökött input anyagárak, a rezsi- és bérköltségek is hatással vannak a piacra. A tavasszal forgalomba kerülő borok legalább 10 százalékkal drágulhatnak.

Augusztus elején indultak meg a kombájnok a szőlőkbe. A forróság miatt még soha ilyen korán nem kezdték el a betakarítást. 120 éve nem tapasztaltak ilyen száraz évet.

„Ez itt az Ottonel muskotály fürt. Ezen látszik, hogy az átlagoshoz képest kisebbek is a bogyók, valamint napperzselés is látszik rajtuk” - mondta Effenpergel Győző, szőlész-borász mérnök. 

Az átlagosnál 5-10 százalékkal kevesebb lét tudnak kinyerni ezekből a fürtökből. Ebben a balatonedericsi családi pincészetben is korábban kezdték a betakarítást. A szárazság mellett a gazdasági viszonyok okozzák a nehézséget.

„Az alapanyagköltségek és a rezsiköltségek minket sem kerültek el. 50 százalékkal drágulnak az üvegáruk, csavarzárak, ami elengedhetetlen egy borászatban. Ez sajnos a termékeink árában kell, hogy szerepeltessük” - tette hozzá a balatonedericsi szőlész-borász.  

A pincészetben úgy kalkulálnak, hogy a most készülő bor ára 20 százalékkal emelkedhet a tavalyihoz képest. A vevőkörükből adódóan azonban nem számítanak a forgalom csökkenésére.

Palackos bor lesz a Lesencefalun szüretelt Sárgamuskotályból. 20 éve még három héttel később szedték ezt a fajtát. A szárazság miatt csökken a savtartalom, ezért nem várhattak tovább.  Ezen a területen nem panaszkodik a gazda. A tavalyihoz hasonló mennyiséget, hektáronként 100-120 mázsát szednek. Így is drágul a tavasszal a boltok polcaira kerülő bor.

Németh Iván szőlősgazda, a Balaton-felvidéki Borvidék elnöke: „Az új terméknek az árát emelni kell, minimum a 10 százalék, szeretnék többet, de ezt majd a piac dönti el, a többi kollega, hogy ki hogyan, mint emel. Figyelni kell egymást, különben nem jutunk piacra.”

A Balaton-felvidéki Borvidék a Köveskál, Sümeg, Rezi határolta területen fekszik. Itt évente 55 ezer mázsa szőlő terem, ennek kétharmadát még gyümölcs formájában értékesítik a termelők. Az egyedüli felvásárló egy badacsonytomaji pincészet.  A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai szerint az idei év szőlőtermése várhatóan nem haladja meg a 3,7 millió mázsát, ami alacsonyabb a tíz éves átlagnál. A 2022. július végére vonatkozó készletbecslés szerint a 2,7 millió hektoliteres mennyiség jelentősen alacsonyabb a megszokott borpiaci év végi átlagnál. Ez a két érték igazolja a szőlőár előrejelzés számítások megalapozottságát, ami legalább 10-20 %-os termelői szőlőár növekedést tart indokoltnak. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus