+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szüretet ünnepelték Gyenesdiáson
2022. szeptember 6. kedd 15:54 - Gyenesdiás
A szüretet ünnepelték Gyenesdiáson
Felvonulással és színes programokkal ünnepelték a szüretet Gyenesdiáson. Bár a településen ma már kevés a szőlőültetvény, a borkészítésnek nagy hagyományai vannak. Gyenesdiás fontosnak tartja ezek ápolását és továbbörökítését. A látványos felvonulás után a piactéren szórakoztatták a vendégeket a fellépők.

A Gyenesi Néptánc Együttes tagjai énekszóval vonultak a menetben. A felvonuláson nagyon jó volt a hangulat, a civil szervezetek mellé az óvodások, iskolások és a település lakói is csatlakoztak. nem csak Lovaskocsik, traktorok is színesítették a sort.

A piacnál már javában zajlott a préselés. Bár ma már kevesen dolgozzák fel kézzel a szőlőt, a régi gépeket sokan őrzik. A daráló és a prés – ha gépesítve is – de elengedhetetlen kellékei a borkészítésnek. Az eseményen természetesen kóstolni is lehetett.

„Mustot kóstoltunk, és finom édes volt. Köszönjük szépen.” - mondta egy résztvevő, Martin-Nusal Ágnes.

A színpadon a kisbíró hirdette ki a szüretet és a gyenesdiási eredményeket. A jó hangulatú kikiáltás nagy sikert aratott a közönség körében. A piactér zsúfolásig telt emberekkel, fiatalok és idősek egyaránt részt vettek a programon. A megnyitón elhangzott, évről évre összefognak a gyenesiek, hogy megvalósítsák az eseményt.                

„Nagyon fontos a szüretben a szüreti menet, és a szüreti menetben mindazoknak a tisztelete, akik valahogy a táncukkal, az énekükkel, a dalokkal, a népdalokkal a szőlőt próbálják meg a zászlójukra feltenni. Hiszen a szőlő önmagában értéket jelent egy valamikori hegyközségnek. A szőlővel kapcsolatos munka, és a munka gyümölcsének az ünnepe maga a szüret.” - tájékoztatott Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere.

A szüreten elsősorban szőlőt és mustot kóstolhatnak a résztvevők. A gazdák azonban ilyenkor már látják azt is, hogy milyen bor kerül majd ki a hordókból. Az idei időjárás nem kevés fejtörést okozott a borászoknak, de a szakemberek úgy látják, hogy panaszra nem lesz ok.

„A szőlő egy kicsit úgy most úgy néz ki, mintha szenvedett volna, de azért Nyugat-Magyarországon megjött egy-két finom eső, és azért az próbálta kompenzálni a szárazságot. Én azt mondom – mivel már négy szüreten túl vagyunk – hogy nem kell annyira húzni a vészharangot. Szépek a szőlők és finomak lesznek a borok.” - emelte ki Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere.

A szüreti vigasságokon a Gyenesdiási Dalárda is fellépett, akik természetesen bordalokkal szórakoztatták a közönséget.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár