+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Verklisek lepték el Keszthely főterét és sétálóutcáját
2022. augusztus 29. hétfő 18:21 - Keszthely
Verklisek lepték el Keszthely főterét és sétálóutcáját
Nemzetközi Verklifesztivál ismét Keszthelyen! Ötvenöt fellépő, negyven verklivel szórakoztatta a közönséget. A nem mindennapi programra sokan voltak kíváncsiak.

A magyar verklisek mellett osztrák, német, szlovén, szlovák és svájci zenészek tekerték a hangszereket a főtéren és a sétáló utcában. A legidősebb fellépő elmúlt nyolcvan esztendős, a hangszer, amin játszott pedig több mint százéves volt.  

Molnár Miklós – verklis, Szeged: „Amilyen lemezt fölteszünk, mert ez lemezes, ez nem vezérelt gép. A vezérelt gép az olyan dallamot játszik, amilyen a vezérlés. Szallagvezérlés, hengervezérlés, renget féle.”

A zenészek legtöbbször hagyatékokból szerzik be a verklikeket, amelyek eszmei értéke pénzében meg sem határozható. A művészek többsége már nyugdíjas, a fesztiválok kapcsán bejárják Nyugat-Európát.

Zámbóné Hajdú Andrea – szervező: „Valamikor nagyon népszerűek voltak ezek a verklizenék. Magyarországon is, de aztán a 20-as, 30-as években Magyarországról eltűntek, de Nyugat-Európa országaiban megmaradtak és továbbra is élőzenét adnak. Különböző fesztiválokon vesznek részt a verklizenészek. Most már géphez jutni nagyon nehéz, mert azok a cégek, akik ezeket építették jobbára bezártak, megszűntek, de nagyon ügyes verklisek vannak a világban, akik saját maguk építik meg a verklijüket, és másrészről pedig hagyatékokból jutnak hozzá az újabb gépekhez.”

Fontos a városvezetésnek is, hogy Keszthelyen színes, érdekes programok legyenek. Ez a fesztivál turistacsalogató kulturális ínyencség.

Manninger Jenő - polgármester, Keszthely: „Azért örülünk, mert minden, ami érték az fontos számunkra, ez is a kultúra része. Még akkor is, hogyha az elmúlt időkben nyilván fölváltotta már sok minden. Azt lehet mondani, hogy körülbelül a második világháború óta, az elmúlt században a verklik mindennaposak voltak az utcákon, és hozzátartozott a mindennapi élethez. Amióta az ember van, akar zenét hallani, a zene alkalmas a társasági életre, jó a hangulata, ezért természetesen ezt támogatjuk. És hát az külön öröm, hogy szép verkliket hoznak ide Keszthelyre, Keszthelynek a hírét ez is erősíti.”

A régi korok kellemes hangulatát  idéző fesztiválra sokan voltak kíváncsiak. A verklisek szívesen térnek vissza egy év múlva Keszthelyre.  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus