+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
2022. augusztus 25. csütörtök 16:07 - Keszthely
Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
Különleges szezon után kezdődik a szüret. Az idei év időjárási viszontagságai a szőlősgazdáknak is fejtörést okoztak. A napsütéses órák magas száma és az intenzív meleg azonban kedvezett a növénynek, ugyanakkor hiányzott a csapadék a szőlészetekben is. A Georgikon ültetényén augusztus közepétől szüretelnek.

A Helikon muskotály szőlőn is látszik, hogy az érett bogyók mellett több éretlen is van. Ez több szőlőfajtára is jellemző. Az intenzív napsütés miatt ugyanis a fürtök külső oldala jobban érett, ráadásul a csapadékhiány miatt a szőlő is takarék üzemmódra kapcsolt. Az aszály a savtartalomra és a cukorfokra is hatással volt.

„20-a utáni időszakban egy próbaszüretet végeztünk a cserszegi fűszeresből. Amit nagyobb mennyiségben leszedtünk, ott is az volt a tapasztalat, hogy a cserszegi fűszerest ugyan 18 mustfokkal le tudtuk szüretelni, de addig, amíg a tavalyi évjáratban borzasztó magas volt a savtartalom, az idei évjárat mellett már a 18-as cukorfoknál is azt tapasztaljuk, hogy szinte kritikus értéken van a szőlőnek a savtartalma.” - tájékoztatott Szládovics László, a MATE Georgikon Szőlészet szőlészeti telepvezetője.

A Georgikon szőlészete csaknem 2 hónapon keresztül nem kapott csapadékot. Az elmúlt napokban nagyjából 20 mm eső esett, ez némileg higította a cukorfokot és a savtartalmat. Az ültetvényen a Nektár fajtával kezdték meg a szüretet. A szőlőfürtök lemetszésében minden évben részt vesznek a campus szőlész-borász hallgatói is. Az idéntől új szakképzés is indul Keszthelyen.

„A szőlész-borász felsőoktatási szakképzés a kezdetektől fogva, tehát amióta ez a képzési forma indult, azóta folyamatosan beiskolázzuk. Ez idén sincs másképp, fog indulni a szak természetesen. Emellett egy bor- és gasztroturizmus szakirányú továbbképzés engedélyeztetését, illetve jóvá is hagyták a képzést. Ez egy diplomások számára szóló képzés, aminek a felvételi határideje a napokban jár le.” - emelte ki Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus oktatási campus főigazgató-helyettese.

A cserszegi szőlőtelep története még a Festeticsek idejére nyúlik vissza. Ma nem csak a termesztés, hanem az oktatás és a kutatás is a szőlészet fókuszában van. Több kísérleti ültetvény is van, az eredmények nem csak itthon, hanem külföldön is nagy érdeklődésre tartanak számot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Oktatási intézményekben és a Fő téren is ajándékokkal kedveskedett a gyerekeknek a Télapó.
 
A NAK és a MAGOSZ a Kármelitában tartotta a méltán népszerű program záró eseményét.
 
A piac kiszámíthatatlanságáról, az ukrán gabonáról és a támogatásokról is szó esett a gazdafórumon.
 
Baráti lábtoll verseny rendeztek Cserszegtomajon
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus