+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
2022. augusztus 25. csütörtök 16:07 - Keszthely
Több szőlészetben is elkezdődött a szüret
Különleges szezon után kezdődik a szüret. Az idei év időjárási viszontagságai a szőlősgazdáknak is fejtörést okoztak. A napsütéses órák magas száma és az intenzív meleg azonban kedvezett a növénynek, ugyanakkor hiányzott a csapadék a szőlészetekben is. A Georgikon ültetényén augusztus közepétől szüretelnek.

A Helikon muskotály szőlőn is látszik, hogy az érett bogyók mellett több éretlen is van. Ez több szőlőfajtára is jellemző. Az intenzív napsütés miatt ugyanis a fürtök külső oldala jobban érett, ráadásul a csapadékhiány miatt a szőlő is takarék üzemmódra kapcsolt. Az aszály a savtartalomra és a cukorfokra is hatással volt.

„20-a utáni időszakban egy próbaszüretet végeztünk a cserszegi fűszeresből. Amit nagyobb mennyiségben leszedtünk, ott is az volt a tapasztalat, hogy a cserszegi fűszerest ugyan 18 mustfokkal le tudtuk szüretelni, de addig, amíg a tavalyi évjáratban borzasztó magas volt a savtartalom, az idei évjárat mellett már a 18-as cukorfoknál is azt tapasztaljuk, hogy szinte kritikus értéken van a szőlőnek a savtartalma.” - tájékoztatott Szládovics László, a MATE Georgikon Szőlészet szőlészeti telepvezetője.

A Georgikon szőlészete csaknem 2 hónapon keresztül nem kapott csapadékot. Az elmúlt napokban nagyjából 20 mm eső esett, ez némileg higította a cukorfokot és a savtartalmat. Az ültetvényen a Nektár fajtával kezdték meg a szüretet. A szőlőfürtök lemetszésében minden évben részt vesznek a campus szőlész-borász hallgatói is. Az idéntől új szakképzés is indul Keszthelyen.

„A szőlész-borász felsőoktatási szakképzés a kezdetektől fogva, tehát amióta ez a képzési forma indult, azóta folyamatosan beiskolázzuk. Ez idén sincs másképp, fog indulni a szak természetesen. Emellett egy bor- és gasztroturizmus szakirányú továbbképzés engedélyeztetését, illetve jóvá is hagyták a képzést. Ez egy diplomások számára szóló képzés, aminek a felvételi határideje a napokban jár le.” - emelte ki Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus oktatási campus főigazgató-helyettese.

A cserszegi szőlőtelep története még a Festeticsek idejére nyúlik vissza. Ma nem csak a termesztés, hanem az oktatás és a kutatás is a szőlészet fókuszában van. Több kísérleti ültetvény is van, az eredmények nem csak itthon, hanem külföldön is nagy érdeklődésre tartanak számot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
 
160-an vettek részt a Vonyarcvashegyen tartott Fúvósfarsangon. Jótékony célja is volt a rendezvénynek.
 
Sokan voltak kíváncsiak a vindornyafoki Fehérkolbász töltő böllértalálkozóra, melyre 17 csapat nevezett.
 
Oroszország szépségeit mutatták be a Világjáró Klub februári programján. Szijártó Zsófia.
 
Az eset során nem sérült meg senki, mindenki időben el tudta hagyni az ingatlant.
 
A medvék is előbújtak a barlangokból, megjósolták az időt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus