+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Több gólya kelt ki idén
2022. augusztus 24. szerda 18:11 - Zalaegerszeg
Több gólya kelt ki idén
Az átlagosnál is több fehér gólya kelt ki ebben az évben. Ennek több oka is van. A madár kiválóan alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez, valamint azt a zsákmányt fogyasztja, ami az adott helyen a legkönnyebben megszerezhető.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 300 rendelkezésre álló gólyafészek alapján végzett számításokat.A fiókaszám átlagosan 2,54 lett idén, ez az érték az elmúlt években 2,35 volt. A fehér gólya a költési időszak részében kiválóan alkalmazkodik a környezethez. Bármilyen kisrágcsálót, békákat, gyíkokat, halakat és rákokat elfogyaszt. A költési sikert befolyásolja még a szülő madarak érkezéskori kondíciója is. A fiókaszámnövekedést Zala megyében is tapasztalják.

„Fészekaljanként átlagosan több mint 3 gólya is akár felnevelkedhetett. Ez azzal van inkább összefüggésben, hogy a frissen kikelt kisgólyáknál, tehát a fészkelési idő elején nem voltak nagy viharok és esők. Már akkor is nagy szárazság volt. Ez viszont az ottani korai fiókapusztulást elkerülte ezáltal a legtöbb fészekalj. és így elég sok gólya tudott nevelkedni.” - ismertette Dr. Illyés Zoltán biológus.

Vannak olyan települések, ahol gólyaleltárt is vezetnek. Ebből az is kiolvasható, hogy van olyan fészek, ahol 5 fiókát neveltek fel. Fontos, hogy a fehér gólya fokozottan védett, ezért a sérült, legyengült példányról, a fészekben magukra maradt röpképtelen fiókákról a területileg illetékes nemzeti park őrszolgálatát kell értesíteni.

galéria
 
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus