Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
2021. ápr. 5. hétfő | Alsópáhok
Érkeznek a gólyák, több ezer fészektartó segíti a költést
Magas fákra, kéményekre, helyenként templomtornyokra, napjainkban pedig - az urbanizálódás, a fejlődés következményeként - leginkább villanyoszlopokra építi fészkét a fehér gólya. A téli időszakban melegebb éghajlatra költöző, majd tavasszal hazánkba is visszatérő madár fészeképítésére az ember nem csak negatív hatással bír. Az áramszolgáltató például a villanyoszlopokra telepített fészektartókkal segíti a gólyák védelmét.

Alsópáhokra már megérkeztek az első gólyák az elmúlt napokban annak ellenére, hogy az időjárás egyelőre változékonyabb oldalát mutatja. A hűvösebbre forduló hőmérséklet ellenére élelmet már találnak: a nedves réteken, tarlókon nagyobb rovarok, ebihalak, békák már megtalálhatók. Az E.ON tulajdonában álló villanyoszlopok tetején fészektartók segítik elő, hogy a ragadozó madarak biztonságosan megépíthessék a fészküket. Innen könnyebb a rárepülés, kirepülés egyaránt. Az eszköz hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Annak ellenére, hogy mesterséges eredetű, nem idegen a gólyák számára.

Ezt Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zalai Helyi Csoportjának titkára is megerősíti: "Nem idegen. Könnyen elfoglalják - különösen akkor, hogyha a megszokott fészek van megemelve. Hogyha máshová, más helyszínre kell áthelyezni valamilyen probléma miatt, akkor már bonyolultabb a helyzet, akkor rendszeresen visszatérnek a régi helyre. Ezt úgy szoktuk megoldani, hogy a fészkelési, fiókanevelés időszakban a fiókákkal együtt helyezzük át a fészket, és akkor nyilván a fiókákat nem hagyják ott, akkor kötődnek. Még így is előfordul, hogy a következő évben visszatelepülnek."

A gólyák életének az interneten is figyelmet szentelnek: több olyan webkamerás közvetítés is fellelhető, ami a fészkekben zajló eseményeket követi. Az áramszolgáltató korábban 4.399 védőeszközt telepített a villanyoszlopokra a szolgáltatási területén. Ebből négyszáz található Zala megyében. Idén márciusban további 48 darabot rögzítettek. A lakosságtól érkező és szakértői javaslatok alapján választották ki a helyszíneket, ahova ezeket elhelyezték. A védőeszközöket a vállalat munkatársai rendszeresen karbantartják, és szükség szerint cserélik.

"Minden évben ősztől kora tavaszig végezzük el ezeket a beavatkozásokat: helyezzük ki az új gólyafészek tartókat és cseréljük azokat, amik esetleg műszaki állapotuk alapján most már cserére szorulnak. Abban az esetben, hogyha ezt nem tennénk meg, akkor a madarak közvetlenül a vezetékekre kezdenének el fészket rakni, ami a madarak számára is egy veszélyes helyzetet jelentene, illetve az áramellátásban is zavart okozhatna. Így minden szereplő számára az a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, hogyha élőhelyeket kínálunk a gólyák számára" - nyilatkozta az E.ON Hungária Csoport kiemelt vállalati kommunikációs szakértője, Varga Ivett.

Az E.ON Hungária Csoport a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és a nemzeti park igazgatóságok szakembereivel együttműködve dolgozik az élővilágot kímélő megoldásokon. Az áramszolgáltató folyamatosan építi be a jelenleg ismert, madarakat védő megoldásokat hálózatain, miközben a madárvédelmi szakemberekkel együttműködve az új, innovatív eszközök fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. A tavaszi időszakban folyamatosan érkező fehér gólyáknak már csak a napjainkban jellemző szárazság okozhat problémát: ez nem csak az élelem megtalálására, hanem a tojásrakásra, a fiókák kikelésére is hatással lehet.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2023. aug. 30. szerda 15:31 | Keszthely
A szervezőknek az volt a célja, hogy megismertessék a várost, az iskolát az új tanuló.
| 2023. aug. 9. szerda 16:52 | Fenékpuszta
1338 fióka lábára került gyűrű a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából.
| 2022. aug. 24. szerda 18:11 | Zalaegerszeg
A madár kiválóan alkalmazkodik a száraz élőhelyekhez.
| 2022. jan. 25. kedd 15:51 | Vörs
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
| 2020. szep. 8. kedd 12:53 | Vörs
A hazánkba elsőként hazatérő vörsi gólya tiszteletére avattak szobrokat a Kis-Balaton fővárosában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.