+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szűrővizsgálatokkal az egészségért
2022. augusztus 12. péntek 17:17 - Gyenesdiás
Szűrővizsgálatokkal az egészségért
Ingyenes szűrővizsgálatokkal várják az érdeklődőket Gyenesdiáson. A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnapig vendégeskedik a településen. Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek és a rosszindulatú daganatok szűrésére fókuszálnak.

Már az első napon sorban álltak a páciensek a Diási Játékstrand előtt lévő parkolóban. A vizsgálatok igénybe vételéhez ugyanis regisztrálni kell, egy egyfajta előszűrést is jelent. Az eseményre fiatalok és idősebbek is ellátogattak.

„Én nagyon fontosnak tartom, hogy egy 50 fölötti férfi legalább ennyit megtegyen az egészségéért, ha már kitelepülnek ide ezzel a szolgáltatással, akkor ezt igénybe vegye. A saját egészsége érdekében.” - mondta egy érdeklődő, Sándor Gyula.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszaiban többféle vizsgálatot is elvégeznek. Igénybe lehet venni csontsűrűség mérést és tanácsadást, de vérnyomásmérés és EKG is rendelkezésre áll. Ezen felül vércukrot és koleszterinszintet is ellenőriznek. Természetesen az eredményeket ki is értékelik.

„Az EKG-s doktor mondta, hogy vannak kisebb eltérések, de nem vészes. Ezzel még el lehet lenni egy darabig.” - tette hozzá egy másik érdeklődő, Sütő Gusztáv.

A buszokban fogászati szakemberek is dolgoznak. Ők szintén állapotfelmérést végeznek és tanácsokkal látják el a pácienseket. Az orvosok rendszeresen hangsúlyozzák a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen számos betegség megelőzhető vagy korai stádiumban jól kezelhető. A szakemberek úgy látják, az ilyen akciók sokat segítenek.

„Mi járunk hátrányos helyzetű településekre, ott azt látjuk, hogy – főleg azért, mert az ellátó rendszer kevésbé elérhető – ott kevésbé járnak az emberek. Hogyha lejövünk ide Gyenesdiásra például, vagy egy-egy nagyobb, központibb településre, azt látjuk, hogy az emberek, ha nem is járnak gyakran, de legalább tudatában vannak annak, hogy kéne járni. Mi próbáljuk azt elérni, hogyha jön egy ember, aki tudatában van annak, hogy kéne járni, és van benne motiváció, hogy kéne járni, akkor ide el tud jönni.” - tájékoztatott az egyik orvos, Dr. Mikesi Gergely.

Az Egészségpart program céljai közé tartozik az egészséges életmódra való nevelés is. Így testösszetétel analízisre és életmód tanácsadásra is lehetőség van. A következő két napban bőrgyógyász is erősíti majd a csapatot. A program kifejezetten népszerű a lakosság körében.

„Általában sokan vesznek részt rajta, hiszen helybe visszük a szűrést, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ 5 évvel ezelőtt elkezdett csinálni. Ott nem a Balaton-parti települések voltak fókuszban. Ahol kevésbé tudnak hozzájutni az egészségügyi ellátáshoz, ott is nagyon népszerű szokott lenni a buszok használata.” - emelte ki Tóth Dóra, az Egészségpart szervezője.

A szűrőbuszokat szombaton 10 órától 18 óráig, vasárnap pedig 10 órától 14 óráig lehet igénybe venni a Diási Játékstrand előtt.       

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus