+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A 40 halászra emlékeztek
2022. augusztus 8. hétfő 17:20 - Vonyarcvashegy
A 40 halászra emlékeztek
A 40 halászra emlékeztek Vonyarcvashegyen. 28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja. Az önkormányzat és az egyházközség is kiemelt figyelmet fordít a Szent Mihály kápolnára, vallási és idegenforgalmi szempontból is.

A Szent Mihály kápolna hazánk egyetlen fogadalmi halászkápolnája. A legenda szerint 1729-ben 40 halász szerencsésen megmenekült egy pusztító viharból. Hálából emelték a dombtetőn a kápolnát, mely ma Vonyarcvashegy jelképe és legfőbb látványossága.
1994 óta rendezik meg a 40 halász emléknapot, mely egyben a balatoni halászok napja. A kápolna alatt álló emlékhelynél az önkormányzat, a művelődési ház és a Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesület képviselői koszorúztak. A háló volt a halászok és a falu legnagyobb értéke, ezt próbálta menteni az a hat halász is, akik a legenda szerint életüket vesztették 1729-ben.

„Ez biztosította a település számára a megélhetést. Mai hasonlattal élve az összetartozás, az összekapcsolódás jelképének lehetne nevezni. A háló egyben biztonság is, ami csapatmunkára késztet, a közös gondolkodást erősíti” - nyilatkozta Kovács Balázs alpolgármester. 

Szentmisét is celebráltak az emléknapon. Kerekes Zoltán, Vonyarcvashegy és a szomszédos települések új plébánosa első alkalommal misézett a Szent Mihály kápolnában. Hamarosan megújul az épület. Az egyházközség 80 millió forint támogatást nyert erre a célra. Kicserélik az elöregedett tetőszerkezetet és héjazatot. Korszerűsítik a nyílászárókat, kívül-belül megújul az épület a műemléki előírásoknak megfelelően. A hegy lábánál parkot alakítanak ki és vizesblokk is épül. A vallási és turisztikai szempontból is népszerű kápolnánál ez régóta várt hiánypótlás. Az önkormányzat az egyházközséggel, a polgárőrséggel és 23 éve alakult Szent Mihály-hegy Védő és Vendégváró Egyesülettel pályázott.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus