+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ingatlanpiac: jelentős változások várhatóak
2022. augusztus 5. péntek 18:17 - Keszthely
Ingatlanpiac: jelentős változások várhatóak
A rezsiszabályozás változása jelentősen átalakíthatja az ingatlanpiacot. Elemzők szerint nehéz lesz eladni az energiapazarló lakásokat, az új, korszerű épületek viszont felértékelődnek. A drágább ingatlanokra azért is nőhet meg a kereslet, mert a magas energiaárak mellett a többletbefektetés hamar megtérül.

A felújítandó és felújított ingatlanok között nem volt jelentős értékkülönbözet. Ez most változni fog. A rezsiszabályok változása miatt olyanok is ingatlan adás-vétel mellett dönthetnek, akik amúgy nem tervezték ezt. Ha a rezsiköltségek olyan mértékben nőnek, ami meghaladja egy adott háztartás anyagi mozgásterét, akkor sokan dönthetnek úgy, hogy kisebb alapterületű, gazdaságosabban fenntartható lakásra cserélik otthonukat.Keszthelyen és térségében a nagyobb ingatlanoknál várható elsősorban változás.

„Elég sok van, amit kiadásra is használtak, most azért újból van ennek létjogosultsága itt a Balaton környékén, illetve Hévízen szintén. Ezeknek az ingatlanoknak valószínű, nagyon sokan azt gondolják, hogy eladás lesz a sorsa, hiszen hatalmas rezsiköltség lesz majd itt az elkövetkezendő hónapokban. Viszonylag lassan mozog az ingatlanpiac, hatalmas változásra az első hónapban nem számítunk, de biztos vagyok benne, hogy télen már lesz ennek érezhető következménye” - nyilatkozta televíziónknak Sipos Etelka, az Otthon Centrum keszthelyi irodavezetője. 

Az első nagyobb rezsiszámlák után várható, hogy jelentősebb változások lesznek. A távfűtéses panellakások rezsije nem módosul. Eddig is árelőnye volt ezeknek az ingatlanoknak: egy hasonló helyen lévő és állapotú téglaépítésű lakáshoz képest 30 százalékkal olcsóbbak voltak. Piaci elemzők szerint csábító lehet a magas, de kiszámítható rezsiköltség.  Az újépítésű lakásokra nagy kereslet várható Keszthelyen is. Sokan nem gondolkodtak eddig új építésű ingatlanokban a nagyon magas árak miatt.

„Július 1-től már csak olyan új lakás kaphat használatbavételi engedélyt, aminek az energetikai besorolása az, hogy közel nulla energiaigény, vagyis a rezsiköltsége jóval kisebb lesz, így lehet, hogy a magasabb, akár milliós négyzetméterár megtérül a jóval alacsonyabb rezsiköltségekben. Ezért arra számítunk, hogy a meglévő újlakás kínálatot fölszívja a kereslet a piacról, viszont a gazdasági bizonytalanságok miatt lehet, hogy a beruházók nem indítanak olyan sok új projektet, aminek eredményeképpen nőne a későbbiekben az újlakás kínálat” - tudtuk meg az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől, Balogh Lászlótól. 

Az új lakások piacának az is kedvez, hogy a kormány  fenntartja az 5 százalékos áfakulcsot. Ha valaki 2022 végéig bejelenti, hogy építkezni szeretne, akkor 2026-ig számolhat a kedvezménnyel. Aki jövőre jelzi házépítési szándékát, az két évig veheti igénybe a csökkentett általános forgalmi adót. A korszerűtlen ingatlanokra spekulálók valószínűleg kivárják az eladási árak csökkenését és akkor vásárolják meg befektetésnek ezekez az épületeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus