Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Ingatlanpiac: jelentős változások várhatóak
2022. aug. 5. péntek | Keszthely
Ingatlanpiac: jelentős változások várhatóak
A rezsiszabályozás változása jelentősen átalakíthatja az ingatlanpiacot. Elemzők szerint nehéz lesz eladni az energiapazarló lakásokat, az új, korszerű épületek viszont felértékelődnek. A drágább ingatlanokra azért is nőhet meg a kereslet, mert a magas energiaárak mellett a többletbefektetés hamar megtérül.

A felújítandó és felújított ingatlanok között nem volt jelentős értékkülönbözet. Ez most változni fog. A rezsiszabályok változása miatt olyanok is ingatlan adás-vétel mellett dönthetnek, akik amúgy nem tervezték ezt. Ha a rezsiköltségek olyan mértékben nőnek, ami meghaladja egy adott háztartás anyagi mozgásterét, akkor sokan dönthetnek úgy, hogy kisebb alapterületű, gazdaságosabban fenntartható lakásra cserélik otthonukat.Keszthelyen és térségében a nagyobb ingatlanoknál várható elsősorban változás.

„Elég sok van, amit kiadásra is használtak, most azért újból van ennek létjogosultsága itt a Balaton környékén, illetve Hévízen szintén. Ezeknek az ingatlanoknak valószínű, nagyon sokan azt gondolják, hogy eladás lesz a sorsa, hiszen hatalmas rezsiköltség lesz majd itt az elkövetkezendő hónapokban. Viszonylag lassan mozog az ingatlanpiac, hatalmas változásra az első hónapban nem számítunk, de biztos vagyok benne, hogy télen már lesz ennek érezhető következménye” - nyilatkozta televíziónknak Sipos Etelka, az Otthon Centrum keszthelyi irodavezetője. 

Az első nagyobb rezsiszámlák után várható, hogy jelentősebb változások lesznek. A távfűtéses panellakások rezsije nem módosul. Eddig is árelőnye volt ezeknek az ingatlanoknak: egy hasonló helyen lévő és állapotú téglaépítésű lakáshoz képest 30 százalékkal olcsóbbak voltak. Piaci elemzők szerint csábító lehet a magas, de kiszámítható rezsiköltség.  Az újépítésű lakásokra nagy kereslet várható Keszthelyen is. Sokan nem gondolkodtak eddig új építésű ingatlanokban a nagyon magas árak miatt.

„Július 1-től már csak olyan új lakás kaphat használatbavételi engedélyt, aminek az energetikai besorolása az, hogy közel nulla energiaigény, vagyis a rezsiköltsége jóval kisebb lesz, így lehet, hogy a magasabb, akár milliós négyzetméterár megtérül a jóval alacsonyabb rezsiköltségekben. Ezért arra számítunk, hogy a meglévő újlakás kínálatot fölszívja a kereslet a piacról, viszont a gazdasági bizonytalanságok miatt lehet, hogy a beruházók nem indítanak olyan sok új projektet, aminek eredményeképpen nőne a későbbiekben az újlakás kínálat” - tudtuk meg az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől, Balogh Lászlótól. 

Az új lakások piacának az is kedvez, hogy a kormány  fenntartja az 5 százalékos áfakulcsot. Ha valaki 2022 végéig bejelenti, hogy építkezni szeretne, akkor 2026-ig számolhat a kedvezménnyel. Aki jövőre jelzi házépítési szándékát, az két évig veheti igénybe a csökkentett általános forgalmi adót. A korszerűtlen ingatlanokra spekulálók valószínűleg kivárják az eladási árak csökkenését és akkor vásárolják meg befektetésnek ezekez az épületeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
| 2024. jan. 9. kedd 14:44 | Keszthely
Jó évet zárt az ingatlanpiac a Duna House értékelése szerint.
| 2023. okt. 6. péntek 17:59 | Keszthely
A látható és olvasható házszámok kihelyezése mindenki érdeke.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
| 2022. nov. 21. hétfő 15:54 | Keszthely
Bővül a kínálat, a kereslet viszont csökken az ingatlanpiacon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.