+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Magyarok kenyere: várják a gazdák felajánlásait
2022. július 28. csütörtök 16:23 - Zalaszentgrót
Magyarok kenyere: várják a gazdák felajánlásait
Idén is várják a gazdák felajánlásait a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem akcióra. A gabona egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. Zala megyében eddig mindig szép eredménnyel zárult a gyűjtés. A gazdasági nehézségek és az aszályos időjárás ellenére is bizakodóak a szervezők.

Az első búzaszemek a Magyarok kenyere zalai gyűjtőpontján. A tüskeszentpéteri malommal együtt hat helyszínen várják a gazdák felajánlását augusztus közepéig.

Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke: „Az idei évben a zalai 5,56 tonna/hektáros búzaátlag az egyik, ha nem a legjobb az országban. Kérem a gazdákat, ha az Úr és az égiek kegyesek voltak hozzánk, akkor mi is adjunk vissza belőle.”

Tavaly 198 zalai gazda, 37 tonna gabonát gyűjtött össze. A mezőgazdaságot sújtó nehézségek ellenére is bíznak a vállalkozókban. A tapasztalat az, hogy  akinek alig van, az is ad, mert tudja hogy szükség van. Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint a világ magyarsága egyre inkább érezi az összetartozás szükségességét. A háború sújtotta Kárpátaljának is segítenek. 

„Csak a MAGOSZ és a kamara együttműködésével 72 millió forint értékben juttattunk vetőmagot, élelmiszert és húsipari termékeket is. folyamatosan tartjuk a kapcsolatot és segítjük őket. A beregszászi pékség abból a lisztből működött egész esztendőben, amit a Magyarok kenyere programján keresztül biztosítottunk és abból az 50 tonna lisztből, amit a magyar malmok ajánlottak fel és tudtunk átszállítani hozzájuk.”

Van olyan térség, ahol 100 mm csapadék sem hullott még ebben az évben. A Dunától keletre nagyon nehéz helyzetben vannak a gazdák. A tavalyi év felét sem hozza a gabonatermés. Aki nem öntözte a kukoricát, nem takarít be semmit. A pandémia idején nőtt a felajánlók száma, így a liszt mennyisége is. 

Győrffy Balázs, a NAK elnöke: „A kevesebből is, de adjunk, mert nekünk van miből adni, de nagyon sokaknak alapvetően ez határozza meg, hogy a mindennapi kenyér az asztalra kerül-e. Ez a program onnan indult, hogy összesen, országosan mindössze tíz tonna búza gyűlt össze. Most már jó néhány éve mindig meghaladjuk az 1000 tonnát, az 1100-at is az elmúlt esztendőben.”

Csak Zalában kéttucat szervezet kap a megyében összegyűjtött lisztből. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár