+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Város Művésze címre lehet pályázni
2022. július 22. péntek 16:30 - Keszthely
A Város Művésze címre lehet pályázni
A Város Művészét keresik Keszthelyen. A projektről pénteken tartottak sajtótájékoztatót. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával létrejött pályázatra bármilyen művészeti ágból lehet nevezni.

Több száz éve inspirálja a művészeket Keszthely. Számos ismert talentum élt és alkotott a városban, melynek fekvése, épített öröksége és kulturális hagyománya is ösztönző a mai kor emberének is. Ezt a szemléletet szeretné tovább erősíteni a Balatoni Múzeum, mint a magyar tenger legrégebbi hivatalos múzeuma, melyet egykor kultúrpalotának is hívtak.

A Város Művésze projektet pénteken ismertették az intézményben. Az ötletgazda és a program szakmai vezetője Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő.

„Graznak van egy ilyen programja. Ott egész évben egy közép-európai írót kiválasztanak, aki ott az óratorony tövében tesz-vesz egy évig. Nagy nemzetközi sajtótájékoztatón jelentik be, hogy lesz a város írója, ott kifejezetten írókról van szó. És akkor, amikor hazajöttem, az egyik első dolog az volt, hogy mennyire alkalmas ez a város arra, hogy itt művészek csoszogjanak és alkossanak. És milyen jó lenne vendégül látni valakit, valakiket pont ilyen céllal.” 

Az intézmény 5 millió forintos támogatást nyert a projektre. Erre bármilyen megkötés nélkül jelentkezhetnek a művészeti ágak képviselői. Szakmai önéletrajzot és egy korábbi alkotást kell elküldeni a pályázatra. A nyerteseknek novemberben kell eltölteniük egy hónapot a városban.

„Nem csak a programoknak adunk helyet, hanem egy hónapon keresztül maguk a művészek is az éjszakáikat itt a Balatoni Múzeum falai között fogják tölteni. Így akár egymás között, akár kisebb csoportokban esténként beszélgetésekre is teret adhatunk. És természetesen, mint ahogy cél volt, hogy kilépjünk a múzeum falain kívülre Keszthely város egyéb más kulturális intézményeiben is  a projekt kiválasztott művészei meg fognak jelenni.” - mondta el Németh Péter igazgató.

A Balatoni Múzeum a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal munkacsoporttal karöltve egy új szemléletű, helyi értékekre épülő alkotói közösség létrehozására törekszik. Ennek egyik része ez a projekt.

„Azt gondolom, hogy inspirálnunk kell és inspirálódnunk kell. Ez a feladata Keszthelynek, ez a feladata a Kulturális Kerekasztalnak és azoknak az EKF-es projekteknek is, amelyeknek az égisze alatt ezeket szeretnénk megvalósítani. A keszthelyi EKF-es projektek egyébként mintegy 150 milliós forrásból tudnak megvalósulni, ezeket a kerekasztal fogja össze operatíve.” - ismertette Kovács Szabolcs a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal vezetője.

A nyertesek 350.000 forintot kapnak, valamint szabad bejárást a város összes múzeumába és kulturális rendezvényére. Jelentkezni szeptember 5-ig lehet. A kiválasztott művészeket szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napján hirdetik ki. A pályázatról minden információ megtalálható a Balatoni Múzeum honlapján.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Pályázati forrásból és önkormányzati támogatásból valósultak meg Zalaszántón a beruházások.
 
Az erős szél miatt ágleszakadásoktól tartott a strandüzemeltető.
 
18 pálya, 3 nap, több mint 50 induló – ez számokban a 26. Balaton kupa.
 
28 éve már augusztus első hétvégéje a balatoni halászok napja.
 
A Híradó Plusz vendége: Gyanó Szilvia néprajzkutató.
 
Ószandec és a lengyel-magyar barátság szószólójaként méltatták dr. Cséby Gézát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár