+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Népzene és néptánc a Balaton-parton
2022. július 20. szerda 15:33 - Keszthely
Népzene és néptánc a Balaton-parton
14. alkalommal szervezték meg a Folkfesztet. A hagyományos programon idén is néptánc és népzene várta a közönséget. Természetesen nem maradhatott el a nagy népszerűségnek örvendő táncház sem. A Zenepavilonnál sokan követték a fellépőket, a Folkfeszt mára már a környék ismert és kedvelt programja lett.

Az Iszka Banda húzta a talpalávalót a Folkfeszt utolsó napján. A fiatalokból álló csapat nem csak a folklór szeretete köti össze, hanem a Nagyváthy Néptáncegyüttes is, ahol mindannyian együtt táncoltak. Ma már önálló bandaként lépnek fel a térség több településén. Céljuk a népi hagyományok őrzése, továbbadása és népszerűsítése. A Fokfesztnek is állandó vendégei, a közönség már várja és örömmel fogadja őket.

„Támogatom mind táncosként, mind zenészként is azokat a programokat, amik meg tudják fogni az embereket, hiszen talán ez az egyetlen módja, hogy még több embert lehet bevonni az utánpótlásba. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szép hagyaték, amit kötelességünk is ápolni, tehát borzasztóan örülök, hogy itt mi is helyet kaphatunk, mi is bemutathatjuk, hogy hogyan dolgozunk, hogy vannak  ami korosztályunkban is ilyen fiatalok, akik ilyesmivel foglalkoznak.” - tájékoztatott Varga Márton, az Iszka Banda prímása.

A közönség az idén 10 éves Tüskevár Néptáncegyüttes produkcióját is láthatta. A sármelléki táncosok az iskola növendékeiből verbúválódtak 2012-ben. Fontos számukra a sármelléki néptánc és népzene felkutatása és megismertetése a szélesebb közönséggel. A fiatalok mindegyike szenvedélyesen szereti a népi hagyományokat.

„Nekem a nővérem táncolt, illetve a nagynéném, és ők ösztönöztek, illetve egy barátnőm régóta táncol a Tüskevár Néptáncegyüttesben, és ők ösztönöztek arra, hogy jó lenne kipróbálni. Én óvodás koromban is jártam néptáncolni, az iskola miatt abbamaradt, de úgy éreztem, hogy itt az ideje újra elkezdeni.” - mondta Csepregi Lilla, a Tüskevár Néptáncegyüttes tagja.

Az együttes nem csak a hagyományokat, hanem a közösségépítést is fontosnak tartja. A tagok rendszeresen találkoznak egymással, és számos fellépésük is van. A Keszthelyi Folkfeszt meghívását is szívesen elfogadták.

„Elsődlegesen a cél nem az volt, hogy csak a tánc, csak a tánc, hanem egy közösséget hozzunk létre Sármelléken, ami táncos alapokon működik. Ez hála Istennek kinőtte magát, mert a gyerekek is feljöttek hozzánk, és az idősek is támogattak mindenben.” - tette hozzá Üst Gyula, a Tüskevár Néptáncegyüttes vezetője.

A Folkfesztre népes közönség volt kíváncsi. Fiatalok és idősek egyaránt figyelemmel kísérték a fellépéseket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus