+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Aligátorteknőst fogtak Keszthelyen
2022. július 13. szerda 17:44 - Keszthely
Aligátorteknőst fogtak Keszthelyen
Aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból. A keszthelyi pecás horgára vasárnap délután akadt a nem őshonos faj. Magyarországon tilos az állattal kereskedni, azonban a szomszédos országokból könnyen beszerezhető. A szakértők arra kérik a hobbitartókat, ne vigyék ki a terráriumból ezeket az állatokat, fajtársaikhoz képest ezek sokkal fürgébbek.

A fogás körülményeit is elmesélte Szeles Zsolt. A keszthelyi horgász gyermekkora óta pecázik, korábban még nem találkozott invazív fajjal. Saját stégje van, pontyot akart fogni, viszont hal helyett a nem mindennapi állat akadt a horgára.

„Elhúzta jobbra, ha jól emlékszem, bevágtam neki és akkor nem oldalazott, nem ment semerre, hanem pont egyenesen jött kifele. Abból már levettük, hogy ez nem ponty. Barátommal voltam lenn, ő merítette és kihúztam, felemeltük a stégre, a horogtól megszabadítottuk, utána még nézegettük egy darabig, megnéztük a fajtáját, mert mi sem láttunk élőben ilyet.”

Az aligátorteknős nem őshonos hazánkban. Az Egyesült Államokban és Kanada területén fordul elő. A közösségi oldalon többen is írnak arról, hogy a Balatonból korábban is kerültek ki ilyen példányok. Ezeket vagy szabadon engedték, vagy megszöktek. A szakértők szerint ugyanis a kerti tavakból, medencékből egy szempillantás alatt el tudnak iszkolni. Magyarországon a tartásuk és kereskedelmük illegális, tudományos célból is csak szigorú engedélyekkel lehet tartani. Ezek az állatok hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában és az emberre is veszélyes lehet harapásuk.

„Nem az a tipikus teknős, hogy kicsit a fejét kinyújtja és akkor jobbra-balra el-föl harapdál, hanem nagyon könnyű nyakízülete van és a páncélzata olyan, hogy majdhogynem a hátsó lába tövéig ki tud harapni, hogyha valaki rosszul fogja meg. Ezért van az, ha valaki lát ilyet, egyrészt ha meg akarja fogja, akkor csak és kizárólag nagyméretű hálóval próbálja meg, tehát kézzel ne is nyúljon hozzá. És utána egyből riassza az adott nemzeti park őrszolgálatát.” - mondta el Dr. Weiperth András a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Az aligátorteknőst a horgászok addig hazavitték, amíg nem tisztázódott, hogy mi lesz a további sorsa. Az állatot hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szállították el.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus