Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Aligátorteknőst fogtak Keszthelyen
2022. júl. 13. szerda | Keszthely
Aligátorteknőst fogtak Keszthelyen
Aligátorteknőst fogtak ki a Balatonból. A keszthelyi pecás horgára vasárnap délután akadt a nem őshonos faj. Magyarországon tilos az állattal kereskedni, azonban a szomszédos országokból könnyen beszerezhető. A szakértők arra kérik a hobbitartókat, ne vigyék ki a terráriumból ezeket az állatokat, fajtársaikhoz képest ezek sokkal fürgébbek.

A fogás körülményeit is elmesélte Szeles Zsolt. A keszthelyi horgász gyermekkora óta pecázik, korábban még nem találkozott invazív fajjal. Saját stégje van, pontyot akart fogni, viszont hal helyett a nem mindennapi állat akadt a horgára.

„Elhúzta jobbra, ha jól emlékszem, bevágtam neki és akkor nem oldalazott, nem ment semerre, hanem pont egyenesen jött kifele. Abból már levettük, hogy ez nem ponty. Barátommal voltam lenn, ő merítette és kihúztam, felemeltük a stégre, a horogtól megszabadítottuk, utána még nézegettük egy darabig, megnéztük a fajtáját, mert mi sem láttunk élőben ilyet.”

Az aligátorteknős nem őshonos hazánkban. Az Egyesült Államokban és Kanada területén fordul elő. A közösségi oldalon többen is írnak arról, hogy a Balatonból korábban is kerültek ki ilyen példányok. Ezeket vagy szabadon engedték, vagy megszöktek. A szakértők szerint ugyanis a kerti tavakból, medencékből egy szempillantás alatt el tudnak iszkolni. Magyarországon a tartásuk és kereskedelmük illegális, tudományos célból is csak szigorú engedélyekkel lehet tartani. Ezek az állatok hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémában és az emberre is veszélyes lehet harapásuk.

„Nem az a tipikus teknős, hogy kicsit a fejét kinyújtja és akkor jobbra-balra el-föl harapdál, hanem nagyon könnyű nyakízülete van és a páncélzata olyan, hogy majdhogynem a hátsó lába tövéig ki tud harapni, hogyha valaki rosszul fogja meg. Ezért van az, ha valaki lát ilyet, egyrészt ha meg akarja fogja, akkor csak és kizárólag nagyméretű hálóval próbálja meg, tehát kézzel ne is nyúljon hozzá. És utána egyből riassza az adott nemzeti park őrszolgálatát.” - mondta el Dr. Weiperth András a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet, Természetesvízi Halökológiai Tanszékének tudományos főmunkatársa.

Az aligátorteknőst a horgászok addig hazavitték, amíg nem tisztázódott, hogy mi lesz a további sorsa. Az állatot hétfőn a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai szállították el.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Keszthely
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
| 2022. ápr. 4. hétfő 19:23 | Vonyarcvashegy
Az év első balatoni horgász rendezvénye, a “NBBH Balaton VIP” verseny ért véget a hét végén.
| 2021. szep. 13. hétfő 15:02 | Keszthely
Az első országos jótékonysági horgásznaphoz Keszthely is csatlakozott.
| 2021. júl. 12. hétfő 10:35 | Zalacsány
A nagy fogásnál testvére segítéségére is szüksége volt, egyedül ugyanis nem bírt a hallal.
| 2020. nov. 30. hétfő 16:42 | Keszthely
A Balatonban a napokban is zajlik a haltelepítés, a horgszok száma is nőtt az idén.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.