+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne etessük a vízi madarakat!
2022. július 7. csütörtök 18:18 - Keszthely
Ne etessük a vízi madarakat!
Ne etessük a vízi madarakat! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem győzi felhívni a figyelmet, mennyire káros lehet ez az állatokra és az emberekre nézve is.

Felvételünkön is jól látszik, hogy már a strandolók közé merészkednek a hattyúk. Ez annak is lehet a következménye, hogy még mindig sokan etetik a vízi madarakat.

"Tetszett, hogy ilyen közel jönnek, barátságosak, gyerekeknek, nagyon örültek, de igen, hát láttunk egy-két felnőttet, láttuk, hogy etetik, láttuk, hogy ki van téve a tábla, hogy nem szabad, láttuk, hogy egy-két felnőtt eteti valamivel." - mondta el Sasfalvi Lászlóné.

De nem csak a strandon, a móló melletti sétányon is népszerűek a vízi madarak. Többen nézik, fényképezik őket.

"Mi nem szoktuk etetni a vízi madarakat, mert tudjuk, hogy megterem nekik az az életben, amire szükségük van és a kenyér- és a kalácsféléktől könnyen megfulladhatnak." - osztotta meg Simon Hanna.

Tudatos szülői neveléssel ezek az ismeretek könnyen átadhatóak. Példamutatással a gyermekek gyorsan a felnőttek követőivé válnak.

A saját gyermekeimnek is már ezt tanítom, és igyekszem átadni ezt a fajta tudást, hogy nem mindegy, hogy mivel etetjük őket. Úgyhogy ők már ehhez vannak hozzászokva, és tisztában vannak ezekkel a szokásokkal, hogy ők a természetben élő vadon állatok, tehát minden, amire szükségük van táplálék, az nekik itt megtalálható a környezetükben. - fogalmazott Simonné Óbis Tünde.

A szakemberek évek óta hívják fel a problémára a figyelmet. Ennek ellenére még mindig szabadidős tevékenységnek számít a hattyúk etetése.          

Vízi madarakat soha ne etessünk! Ne etessük, mert nem ez a táplálékforrásuk, gyakorlatilag ők legelnek, vízi növényt esznek. Hogy miért ne etessük? Betegséget okoz náluk, ez az angyalszárny betegség, főleg fiókáknál jelentkezik, illetve a fő probléma, hogy kiöli a vonulási ösztönüket, nem vonulnak el télen és bejön egy ilyen hideg tél és akkor pedig nagyon sok itt  maradt vízi madár elpusztul. - hívta fel a figyelmet Benke Szabolcs a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Ezek mellett az etetés környezetszennyező. Magasabb lehet a fertőzésveszély, a parthoz szoktatott madarak az emberi egészséget is veszélyeztethetik. Az állatok agresszívabbak lehetnek nem csak egymással, hanem a járókelőkkel is.

Nuznek Katalin - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár