+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kék Hullám: rekordszámú strand nevezett a minősítésre
2022. június 27. hétfő 16:03 - Keszthely, Gyenesdiás
Kék Hullám: rekordszámú strand nevezett a minősítésre
45 strand méretteti meg magát idén a Kék Hullám Zászló minősítésen. A szervező Balatoni Szövetség és partnerei végigjárták a zalai fürdőhelyeket is. Idén a gasztronómiára szenteltek külön figyelmet az ítészek. A cél, hogy a térség legnagyobb vonzerejét jelentő strandok folyamatosan fejlődjenek.

A Kék Hullám Zászló minősítést 2004 óta hirdeti meg a tó menti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség. A legjobbak ötcsillagos zászlót szerezhetnek. A minősítést a strandolók is figyelik.

Császár Katalin strandoló: „Nagyon jó, hogy lehet internetről, egyéb hírforrásokból tájékozódni arról, hogy milyen nekünk civil embereknek egy-egy strand, úgyhogy szerintem szuper kezdeményezés.”

A vizesblokkok mellett az akadálymentesítés és a családbarát szolgáltatások is fontosak a strandbírálat során. A térség strandjai már rendelkeznek baba-mama szobával, gyermekmosdóval és mindenhol jól felszerelt, modern játszóterek vannak. A Balatoni Szövetséghez rekordszámú nevezés érkezett. 

Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Szövetség titkára: „45 strandüzemeltető gondolta úgy, hogy megméretteti a strandját. Ez szerintem egy nagyon jó lehetőség az üzemeltetők számára, hogy összehasonlítsák, hol tartanak a fejlődésben, milyen szinten vannak a többiekhez képest.”

A víz, a meder, a part és szolgáltatások minőségét is figyelembe veszik az ítészek. Újdonság a Balaton gasztrostrandja díj, melynek zsűrizésében a Balatoni Kör működik közre. Szeretnék arra ösztönözni a vállalkozókat, hogy helyi alapanyagból, jó minőségű ételek, italok készüljenek.

„Azok között a strandok között, ahol több minőségi vendéglátóhely üzemel, illetve azt is fokozottan figyelembe vesszük, ahol télen-nyáron üzemelő vendéglátóegységek vannak jelen. Nagyon fontos a minőségi alapanyagok használata, plusz pont a helyi alapanyagok használata” - nyilatkozta Kövérné Kalmár Mónika, a Balatoni Kör delegáltja. 

Idén újra keresik a Balaton családbarát strandját és a „legzöldebb” strandot is. A zsűri árgus szemekkel figyelte a környezetbarát megoldásokat és a zöldfelületek, virágosítások állapotát. Utóbbira a keszthelyi strandoknál nagy figyelmet fordítottak. A Libás, a Városi és a Helikon stranddal is nevezett a város.

„Időben elkezdtük már felkészíteni a strandokat, nyilván nem csak a Kék Hullám Zászló miatt, hanem várjuk a vendégeket, az ide látogatókat. Legfontosabb nekünk az, hogy a vendégek elégedettek legyenek. Nyilván ez egy útmutatás a vendégek számára, hogy megnézzék, hogy hány csillagos minősítést kapott a strand, ez alapján is választják úticéljukat” - mondta Vinczéné Polgár Andrea strandvezető-helyettes. 

Idén is jelentős, strandonként akár 30 millió forint támogatást kaphattak az üzemeltetők a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy strandfejlesztési programjában. A bírálatban résztvevő Nők a Balatonért Egyesület küldötte tapasztalta a fejlődést.

Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője: „Én úgy látom, hogy jól használták fel a pályázati pénzeket . Ez különösen vonatkozik a vizesblokkokra: új mosdókagylók, csempék, takarékos nyomóvízcsapok.”

A balatoni strandok befogadóképessége megközelíti a 300 ezer főt. A településeknek jelentős bevételi forrást jelentenek a fürdőhelyek. Ezért is kiemelt fontosságúak az önkormányzatoknak ezek a létesítmények.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár