+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Irodalmi estet tartott a Pelso Társaság
2022. június 21. kedd 19:05 - Keszthely
Irodalmi estet tartott a Pelso Társaság
Szálinger Balázs József Attila-díjas költő volt a vendége annak az irodalmi estnek, amelyet a Pelso Társaság rendezett. A civil közösség régen megfogalmazta azt ,célt, hogy a térség kulturális életét rendezvényekkel is felpezsdíti. Szálinger Balázzsal Tar Ferenc történész beszélgetett.

Szálinger Balázs József Attila-díjas költő legújabb kötetéből olvasott fel azon az irodalmi esten, amelyet a Pelso Társaság rendezett. A társaság tagjai megalakulásuk óta fontosnak tartják, hogy irodalmi és történelmi témájú rendezvénnyel is gazdagítsák a város kulturális életét. " Amikor arról beszélünk, hogy Keszthely a Balaton kulturális fővárosa, akkor ezek ne csak szavak legyenek, és abban hiszünk, hogy mindenki tegyen ehhez hozzá. Tehát ne csak a város maga, a város vezetése, hanem itt a térségben élő civil szervezetek is segítsenek abban, hogy tényleg a kultúra fővárosa legyen."- mondta Horváth Imre elnök.

Az est a Felkelt a nap,csónak úszik arany vízen címet kapta szélesen felölelve a költő munkásságát. Szálinger Balázs beszélgetett a történész-tanárral a korábban megjelent Al-dunai álom című kötetének megszületéséről, a Vaskapu-szorosban töltött időről, írásainak történelmet idéző témájáról. "Nagyon sok közös témánk volt, hiszen nem egy, nem kettő olyan versem van ami a történelmet érinti tulajdonképpen. Majdnem mind a történelembe van beleágyazva. Anyukám történelemtanár volt. Nagy laikus történelem rajongó vagyok"- nyilatkozott Szálinger Balázs.

A Pelso Társaság programjai a század fiatalságának is szólnak. Farkas László alapító a témával kapcsolatban elmondta." A gyerekek…a kultúra iránt van vágyuk, azt látom viszont, hogy egy kicsit máshogy kell megközelíteni az átadását, mint régen. Az ilyenfajta beszélgetések, az ilyen oldott, kötetlen, szerintem sokkal sikeresebb. Sokkal jobban eljut hozzájuk. Az a régebbi típusú kultúraátadás, amikor kötelezően kivezényelték a gyerekeket, az most nem működik."

A társaság közösség és kultúra erősítő céljaival sokan azonosulnak Keszthely térségétől.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus