+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zsűrizték a tortákat
2022. június 2. csütörtök 17:06 - Keszthely
Zsűrizték a tortákat
Kiválasztották Keszthely Város Tortáit! 9 kreáció érkezett a Város jubileumi tortáinak versenykiírására. A hattagú zsűri ma kóstolta végig a süteményeket. A Város Napján derül ki, hogy a Keszthelyi Öböl, A Magyarok Nagyasszony, a K775, az Eper Mousse-line, a Karola édese, Az álom hópehely, a Grófkisasszony kedvence, a Festetics múzsája vagy a Szabadság szerelem nevű torta nyeri el a címet.

Új, saját recept alapján elkészített süteményekkel lehetett nevezni a megmérettetésre. Fő szempont volt, hogy kreatív legyen az édesség, lehetőség szerint magyaros, regionális ízvilággal. Ez már a második alkalom, hogy megszervezték a megmérettetést.

„Ahogyan az ország tortája nagy sikernek örvend, itt szeretnénk a keszthelyi identitást is emelni azzal, hogy városunkban is van egy önálló torta, amit évről évre megpályáztatunk.” - fogalmazott Vozár Péterné alpolgármester.

A süteményeket a VSZK diákjai szolgálták fel a zsűritagoknak. Minden hasonló rendezvény gyakorlatot ad a tanulóknak, akik későbbi munkájukban is felhasználják a tapasztalataikat.

„Az itt tanuló diákok vagy volt diákoknak nagy része a jelenlegi balatoni szakemberállomány része, támogatója, háttértámogatója. És remélem a jövőben az itt végzett tanulók is majd a balatoni idegenforgalomban, vendéglátásban fognak tudni elhelyezkedni, és pótolják azt a szakemberhiányt, amivel láthatólag most rendelkezik ezt a szakterület.” - véleményezte Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum  főigazgatója.

A versenyre 7 hagyományos és 2 mentes süteménnyel neveztek a cukrászdák. A torták ízvilágában a többek között a mandula, az eper, a feketeribizli, vagy a csokoládé is megjelenik. A cukrászok mind minőségi alapanyagokkal dolgoztak. A zsűri tagjai sorra kóstolták végig a kreációkat, melyeknél az kinézet, az állag, az ízvilág mellett pontozták a régióhoz való kötődést is.

„Vannak kifejezetten kiemelkedő ízek és szokatlan alapanyag-használat. Ami nekem tetszik. Szeretem, ha kísérleteznek és ezt fedeztem fel némelyik tortában, hogy az alkotója szeret kísérletezni az ízekkel. És ez jó.” - ismertette Kövérné Kalmár Mónika zsűritag.

2021-ben a Keszthely Város Tortája címet a Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta viselhette. A Keszthely Város Reform Tortája 2021 pályázat győztese a Gesztenye Fasor Torta lett, amely liszt- cukor – és tejmentes alapú sütemény volt. Utóbbi készítője, Kovács Eszter idén zsűritagként szerepel a versenyen.

„Izgalmas. Meg szerintem nekem könnyű, mert szakmai szempontból is tudom nézni, meg hogy nekem mi tetszik. Meg hogy milyen alapanyagok vannak benne, az még fontos.”

A Keszthely Város Tortája 775. verseny ünnepélyes eredményhirdetése szombaton lesz a Város Napján. A díjnyertes süteményeket a győztes cukrászdákban már a hétvégén meg lehet kóstolni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár