Sokan vásárolták az epret szerdán a Keszthelyi Városi Piacon. A legtöbben befőzéshez keresik a gyümölcsöt.
„Másfél kiló epret vásároltam. Eperdzsemet szeretnék készíteni, ugye egy kilóhoz 1,25 kilogramm kell és akkor a többit meg elfogyasztom.” - mondta el Vesze Teréz.
Több helyen is kínálják a szabadföldi epret a piacon. Vajszlói és gelsei ültetvényről származó bogyósokat is lehet vásárolni. 1200 és 1500 forint között van a gyümölcs ára kilogrammonként. Az 50 dekás kiszereléstől kezdve akár vödör számra is veszik a vásárlók.
„Három kiló epret vettem. Dzsemet főzök belőle és ha marad, akkor teszek a hűtőbe, fagyasztóba.” - osztotta meg Szabóné Évi.
Várvölgyön is zajlik már az eperszüret. Folyamatosan kell szedni a gyümölcsöt, igény is van rá. Somogy megye egyes részein a jégeső kárt tett a gyümölcsben. Zala megye ezen területén azonban kedvezett az időjárás a termésnek.
„Ez már a második szezonom itt. Idén sokkal jobb az eper, mint tavaly volt. Több is a termés rajta, folyamatosan tudjuk szedni minden nap. Naponta olyan 5-6 órát tudjuk szedni az epret. Voltak már elég nagy számú 60-70 kilós napjaink is, de úgy általában 50-60 kiló mindig összejön.” - emelte ki Kozma-Bognár Máté.
A mintegy 2000 négyzetméteres területen körülbelül 10.000 tő eper található. Két éve telepítették a növényeket. A várakozások szerint a jövő hétig tudnak szüretelni a gyümölcsből.
„A várakozásokat úgy gondolom, hogy felülmúlta. Tavaly jóval kevesebb termésünk volt. Most vannak olyan napok, hogy nem győzzük rendesen szedni. Kellünk hozzá elég sokan, ez nehezíti, hiszen mindenkinek van más elfoglaltsága, nincs rá fix ember. A termés ahhoz képest, hogy milyen száraz tavasz volt, meglepően jó lett, szép nagy gyümölcsök teremtek.” - mondta el Barcza Balázs mezőgazdasági vállalkozó.
Az eper fogyasztása ajánlott magas C, B, K-vitamin, mangán, folsav, rost és jódtartalma miatt. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok kombinációját tartalmazza. Kedvezően hat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, a vércukorszint szabályozására is. Ezek mellett csökkenti egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát is.
Lendvai Bianka - Keszthelyi TV