+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / EKF: egyedülálló összefogás a Lesence-vidéken
2022. május 27. péntek 14:05 - Uzsa, Lesenceistvánd
EKF: egyedülálló összefogás a Lesence-vidéken
Egyedülálló összefogás a Lesence-vidéken. Öt településen valósítanak meg infrastrukturális beruházásokat, illetve rendezvényeket a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Négy falu nyert támogatást például színpadtechnikára vagy kulturális tér fejlesztésére.

A művelődési ház teraszát újítják fel Uzsán. Ez is részese lesz annak a térnek, mely otthont ad az Európa Kulturális Főváros projekt és a település rendezvényeinek. Teljesen felújítják a színháztermet: új székek, asztalok, függöny és színpadtechnika várja a közönséget. Kertmozi is létesült. A 26 millió forint értékű infrastrukturális beruházásokra építik az EKF-es programjaikat.

Táborosi László polgármester: „Nyáron itt egy fesztivál lesz, ami a művészetek és a család jegyében fog zajlani, ennek fontos része egy festőművész-tábor, ami gyakorlatilag a tavalyi évben már elindult. Ezt próbáltuk kicsit felturbózni különböző programokkal, főleg színházi előadásokkal, egyéb művészeti ágak megjelenésével.”

Színpadot újítottak fel és fedést építettek fölé Lesenceistvándon. Az EKF támogatásával fény-, hang és képalkotó technikát is vásárolhattak a létesítményhez. Az Európa Kulturális Főváros program és a település egyéb rendezvényeinek is központi helyévé fog válni a színpad és az azt körülvevő tér.

„Már csak ez az egy hiányzott ebből a gyönyörű belső udvarból, ami a lesenceistvándi kultúrházat és könyvtárat veszi körül. Szerintem alkalmas lesz ilyen 1500 fős csoportok fogadására. Régi álmunk válik valóra, hiszen zeneudvart szerettünk volna ebből a belső térből kialakítani” - nyilatkozta Tóth Csaba polgármester.

A Lesence-vidék településeinek és az EKF projekt képviselői bejárták a fejlesztéssel érintett helyszíneket. Lesenceistvánd és Uzsa mellett Balatonederics és Zalahaláp is nyert támogatást infrastrukturális fejlesztésre, Hegymagas pedig rendezvénnyel kapcsolódik be az összefogásba.

Dancs Zoltán projektkoordinátor: „A kis falvak összefogtak abból a szempontból, hogy rendezvényeket tartsanak és a saját kulturális életüket fellendítsék. Az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatba bekapcsolódásuk mindehhez az összes feltételt tudta biztosítani, hiszen nyertek ezek a programok. Az összefogás lényege, hogy a települések lakossága be tud kapcsolódni ezekbe a programokba.”

Az EKF célkitűzése, hogy 365 napon át jöjjenek látogatók a régióba. A települések hozzáállása és fejlesztései nagyban segítik a szervezők törekvését. A Lesence-vidék településeinek összefogásával elindult egy turisztikai desztináció, egy kulturális célpont felvirágoztatása.

„Erre még nem volt példa, sem itt a Balaton körül, sem pedig…azt hiszem hogy országosan is nagyon ritka, úgyhogy nagy örömünkre szolgál és azt gondoljuk, hogy ők az Európa Kulturális Főváros program segítségével nagy ismertségre fognak tudni szert tenni” - mondta televíziónknak Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója. 

Az Európa Kulturális Fővárosa programba az egész Bakony-Balaton régiót bevonták. Több mint 116 település csatlakozott már, köztük Keszthely is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus