+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szabadtéri kiállítás nyílt a Kályhák házánál
2022. május 23. hétfő 15:49 - Keszthely
Szabadtéri kiállítás nyílt a Kályhák házánál
Megnyitott a Kályhás kert. Szabadtéri kiállítással bővült a Festetics-kastély szomszédságában a Kályhák háza. Szalay Imre célja az volt, hogy egy tanösvény formájában mutassa be a szemeskályha csempéinek készítését.

Hat tablón fotók, grafikák mutatják be egy Balaton-felvidéki szemeskályha készítését.A látogatók kézbe is foghatják az adott állomás mázasra kiégetett kályhacsempéjét. A kályhának elsősorban funkciója van, de az se baj ha szép – vallja Szalay Imre. Tíz éve üzemelteti a Kályhák házát, régi terve volt ez a szabadtéri kiállítás.

„Amikor a Kályhák háza nyitva van, ami azért elég gyakran előfordul, gyakorlatilag egész évben vagy itt vagyok, vagy nyitva tartom a műhelyt, kiállítást. Egész évben látogatható, ingyenes. Nincsen vezetés, tehát a látogatóknak itt önállóan kell nézelődni” - nyilatkozta Szalay Imre. 

Szalay Imre tevékenysége azért fontos, mert kevesen készítik maguk a kályhacsempéket. A népi iparművész néprajzi pályázatokon is írt dolgozatokat, így a Néprajzi Múzeum archívumába kutathatóak ezek az anyagok. Tudását a szakmával és közönséggel is örömmel osztja meg. Szalay Imre kollégája, Kápolnás Olivér nyitotta meg a Kályhás kertet: „Azért nagyon fontos, mert egy olyan technológiát mutat be, amit száz éve is használtak és könnyen lehet hogy száz év múlva is újra használatban lesz, mikor már nem lesz áram, meg energia hogy a kályhacsempéket gyárba gyártsák, akkor vissza kell majd kanyarodni a szakma gyökereihez, a kézzel készített kályhacsempékhez.”

Nem csak az udvar, hanem majd az épület is újabb kiállítótérrel fog bővülni. Szalay Imre hosszabb távú célja, hogy működő kályhákat és tűzhelyet épít, ahol akár főzőprogramokat is lehet majd tartani.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár