+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szent Cirillre és Szent Metódra emlékeztek
2022. május 20. péntek 17:22 - Zalavár
Szent Cirillre és Szent Metódra emlékeztek
A szláv kultúra és írásbeliség napját ünnepelték Zalaváron. Ilyenkor emlékeznek meg a két nagy apostolra, Szent Cirillre és Szent Metódra. Ők hozták létre a szláv írásbeliséget Zalavárra is. A településen már 35. évre tisztelegnek együtt a bolgár testvérekkel a helyi és sármelléki iskolások.

A Szent Cirill és Szent Metód napja ünnepléséről szóló legkorábbi források a 12. századból származnak. Május 24-e Bulgáriában már az 1850-es évektől állami ünnep. Ekkor a bolgár megtérésre, a kultúrára és a szláv írásbeliségre emlékeznek. A magyarországi bolgárok is minden évben ünnepelnek ezen a napon.

„Mi egy nem nagy létszámú nemzetiség vagyunk. Közel 6000 főt számlál a magyarországi bolgár közösség. De a létszámunkat meghazudtolóan viszont az életünk az elég gazdag kulturálisan is és mindenféle szempontból. Egy elég összetartó közösségünk van, több mint 100 éves civil szervezetünk, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete.” -mondta el Belosinov Dreagetta, a Bolgár Országos Önkormányzat alelnöke.

A két nemzet barátságának kezdete hosszú időre nyúlik vissza.

„Több ezer éves kapcsolat van, ha úgy mondható. De van egy fontos kapcsolat is, a magyar bolgár-barátság napja, ami október 19-e, Rilai Szent Iván napja. Ott is egy szentet ünneplünk. Az talán a legjelentősebb ünnep Bulgáriában. Úgyhogy a magyar nép mindig is nagyon jóban volt a bolgárral, a bolgár meg a magyarra. úgyhogy ez azóta megmaradt és remélem, hogy ez így is marad a jövőben." - ismertette Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló.

A Sármelléki Általános Iskolában 2018 óta tanulhatnak bolgárul a fiatalok. Műsort adtak az intézmény és a Zalavári Telephely diákjai, valamint a budapesti Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanulói is. A zalavári emlékműnél 1987-ben tisztelegtek együtt a bolgárokkal a helyiek. Ezt a hagyományt a jövőben is együtt szeretnék folytatni.

„A mai nap azért fontos Zalavár számára, ugyanis Cirill-Metód hittérítő testvérpár is tevékenykedett itt Zalaváron. És ebből kifolyólag a szláv népek találkozási helyszíne településünk. Akár a szlovákok, cshek, horvátok, bolgárok, akiknek az ünnepségén jelenleg is érszt vehettünk.” - osztotta meg Lucz József polgármester.

Az ünnepség zárásaként minden résztvevő intézmény elöljárója megkoszorúzta a Szent Cirill és Szent Metód emlékművet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár